Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A káosz és politikai agónia elnyújtása árt Szlovákiának, a szeptemberi előrehozott választásokig tartó hosszú idő pedig  gazdasági és politikai károkat okozhat. Ezzel érvelt a korai (nyári) előrehozott választások mellett a Progresívne Slovensko elnöke, Michal Šimečka, aki egyébként a szlovák MiG-eket is átadná Ukrajnának.

 

A TASR-nek nyilatkozva Šimečka arról beszélt, hogy a kormánytól a parlament megvonta a bizalmat, a kabinet lényegében nem kormányoz, csak sodródik az árral.

 

Azt is mondta, hogy pártja „pragmatikus kezdeményezésekkel” akar bejutni a parlamentbe, amelyeknek átlátható hatásai vannak az állami költségvetésre.

 

 hirdetes_400x285  

„Mivel nem működik a koalíciós tanács, nem működik a koalíció sem, az utolsó falak is ledőltek, és senki sem tudja, ki szerezhet 76 mandátumot”

 

mondta. Hozzátette, minél tovább tart ez az állapot, annál nagyobb eséllyel kerül hatalomra Robert Fico, a Smer és a szélsőségesek.

 

Majd kijelentette, hogy a PS támogatja a júniusi előrehozott választásokat. Könnyű ígéret, tekintve, hogy a pártnak egyetlen képviselője van a parlamentben, Tomáš Valášek, aki a Za ľudíból kiválva 2021-ben igazolt át a progresszívekhez.

 

A szlovák MiG-ek Ukrajnának történő lehetséges átadása kapcsán azzal érvelt Ukrajna felfegyverzése mellett: a MiG-ekért – amit szlovák pilóta úgysem fog soha többé vezetni – az EU-tól annyi pénzt kaphatunk, amivel egy évre kifedjük az ingyenebéd költségét”.

 

Nehéz azonban következetességet találni a PS gazdasági megfontolásai mögött. A párt EP-képviselői nemrég megszavazták a belső égésű motorok betiltását, ami a szlovák gazdaság számára komoly problémát okozhat.

 

Ilyen is van: Szlovákia beleállt a belső égésű motorok betiltása elleni harcba

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!