Nyitókép: Richard Drew/AP

 

Oroszország kénytelen volt felfüggeszteni részvételét az Egyesült Államokkal kötött Stratégiai Fegyverzetcsökkentési Szerződésben (Új START), mert Washington arra használta fel, hogy támogassa Ukrajnát az orosz stratégiai létesítmények megtámadásában – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

 

„A helyzet tovább romlott, miután az Egyesült Államok megpróbálta ellenőrizni az Új START-egyezményben felsorolt ​​orosz stratégiai létesítmények biztonságát azáltal, hogy segítette a kijevi rezsimet az ellenük irányuló fegyveres támadásokban”

 

– mondta Rjabkov az ENSZ genfi ​​leszerelési konferenciáján.

 

 hirdetes_400x285  

Vlagyimir Putyin aláírta az Új START-szerződésben való orosz részvételt felfüggesztő törvényt

 

Rjabkov szerint a Nyugat azt szeretné, ha Oroszország stratégiai vereséget szenvedne Ukrajnában. „Ilyen körülmények között kénytelenek voltunk bejelenteni a megállapodásban való részvétel felfüggesztését” – konstatálta.

 

Putyin az ország helyzetéről szóló beszédében jelentette be Oroszország részvételének felfüggesztését az Új START megállapodásban. Ez az utolsó érvényes fegyverzet-ellenőrzési megállapodás Oroszország és az Egyesült Államok – a két legnagyobb atomhatalom – között. E megállapodás alapján mindkét ország kölcsönösen megvizsgálta a nukleáris fegyvereket.

 

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a felfüggesztés ellenére Moszkva továbbra is betartja a megállapodásban foglalt korlátozásokat a nukleáris robbanófejek, azaz a rakéták és a stratégiai bombázók hordozóira vonatkozóan. Moszkva továbbra is azt tervezi, hogy tájékoztatja az Egyesült Államokat az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) tervezett kísérleteiről vagy nukleáris fegyverek bevetéséről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!