Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gregor Fischer

 

A nyugati világ több mint 300 modern nyugati harckocsit ígért Ukrajnának. Elképesztő mértékű felajánlások jöttek az országoktól. Az ukrán vezérkar pedig azt nyilatkozta, hogy 300 tankkal (illetve 600 gyalogsági harcjárművel és 500 önjáró tarackkal) lesz esélyük kiszorítani az oroszokat a megszállt területekről. Ez utóbbi állítás valószínűleg nem igaz, ám még ha az is lenne, csak növelné Kijev csalódottságát. A felajánlások mögül ugyanis elfogyott a legfontosabb: a politikai akarat. Mutatjuk, hányadán állunk most a tankok  szállítása ügyében.

 

Ukrajna várhatóan nem csak az ígértnél kevesebb, de modernitásban gyengébb minőségű harckocsikat fog kapni a nyugattól. Ez magyarul azt jelenti, hogy az ukrán ellentámadáshoz kért technológiai fölény nem nagyon lesz meg.

 

A felajánlások 350-nél is több tankról szóltak. Ám amint a német ellenállás leomlott, és reálissá vált a szállítás lehetősége, a támogató országok sorra mondták vissza felajánlásaikat. A hollandokról kiderült, hogy nincs is tankjuk, amit átadhatnának, a finnek a NATO-csatlakozás húzódására hivatkozva fújtak visszavonulót. Még az amerikaiak is másfél-két évre tolták ki a 30 Abrams A1 tankjaik átadását. A britek hajlandósága papíron megvan, a gyakorlatban senki nem tudja, mikor szállítanak. A svájciak kvázi megtagadták Ukrajna katonai támogatását, mikor a raktáron tartott Leopard 2-eseikre tett német vételi ajánlatot csípőből elutasították.

 

 hirdetes_810x300  
  • A jelen állás szerint a modernebb Leopard 2A6-os típusból 18 darabot küld Németország, ami jóval kevesebb az ígértnél. Ebből egy egész zászlóalj nem nagyon lesz, holott elvileg ez lett volna a cél (egy német zászlóalj 44 harckocsiból, egy szovjet típusú ukrán zászlóalj 31 harckocsiból áll). Az egyetlen előnye ennek a típusnak, hogy ezek leszállítása kvázi biztosnak mondható. 
  • Leopard 2A6-osok küldene még Portugália és Svédország, ám nem tudni mikor, és azt sem, hogy mennyit. A portugálok hármat, a svédek „maximum 10-et” hajlandók átadni az ukránoknak.
  • A régebbi, Leopard 2A4-esekből 40 darab megy nagy bizonyossággal Ukrajnába, elsősorban Lengyelországból, kisebb részt Kanadából, Norvégiából és Spanyolországból.
  • A finnek felajánlása 2 darab Leoaprd 2-es harckocsira szűkült, ám sem a pontos típusát, sem a szállítás idején nem közölték.
  • Valamikor az év folyamán érkeznek meg majd a britek Challenger 2-esei, ebből 14 darab kerül Ukrajnába. Az a hír járja, hogy valamikor nyáron kerülhet sor az átadásukra.
  • A legoptimistább forgatókönyv szerint az amerikai Abrams tankok 2023 év végén érkezhetnek meg Ukrajnába, de valószínű, hogy későbbre várható a szállításuk, így az ellentámadásnál aligha fognak közreműködni.

 

A kezdeti 350-ről, előbb 200-300-ra, majd 175 tankra csökkentek az elvárások. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy az ukrán ellentámadás idejére a legjobb esetben  is csak cirka 60 nyugati harckocsi kerülhet ki a frontra, aminek két harmada régi Leopard 2A4-es, ami még a hidegháborús idők terméke. 

 

Máshonnan közelítve jelenleg nagy bizonyossággal csak kicsivel több mint 60 modern nyugati NATO-tankkal számolhat Kijev, és ezek is igen eltérő időpontokban kerülhetnek felhasználásra (tavasz, nyár, év vége).

 

 

Az viszont nem állítható, hogy Ukrajna nem kap tankokat. Csak épp nem modern nyugati harckocsik, hanem régi szovjet, felújított szovjet, vagy felújított nyugati hidegháborús vasak ömlenek majd be az országba.

 

A lengyelek és a csehek T-72-eseket ígértek, nyilvánosságra nem hozott számban. A lengyelek PT-91-es harckocsit is kínáltak. Illetve a Nyugat átadna 80-100 darab Leopard 1A5-öst, ami az 1960-as évekből származó típus felújított változata. Ez utóbbiakat még fel kell újítani, így csak a nyárra kerülnek ki a frontra.

 

Az borítékolható, hogy egy sor probléma lesz a harckocsikkal és a logisztika biztosításával.

 

  • Egyrészt, Ukrajnának négy fajta (modern nyugati, hidegháborús időkből való nyugati, felújított szovjet és szovjet időkből való) és 7 típusú harckocsit fog kapni, ezeket kell összehangolni, az embereket kiképeznie (az utánpótlással együtt) olyan szinten, hogy összehangolt csapatműveleteket tudjanak végezni a harcok során.
  • A szállítások időbeli eloszlása miatt a tavaszi végi offenzíva idején az ukránok csak kevés nyugati harckocsival fognak rendelkezni, cirka harminccal. Ezek egy része elpusztulhat a harcokban, így a később érkező Challengerek, Abramsok és Leopardok csak a veszteséget pótolják majd, nem az állományt növelik.
  • Lőszerek tekintetében is gondok lesznek, a Portfólió elemzése szerint 5 típusú lőszert kell biztosítani az ígért tankokhoz – az öt típusú lőszer öt külön logisztikai rendszert igényel.
  • Még ha sikerül is úgy kiképezni az ukrán haderőt, hogy képesek legyenek kihasználni a tankok nyújtotta előnyöket, ütőképes légierő nélkül azok korlátozottak maradnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!