Nyitókép: AP Photo/Michael Sohn

 

Olaf Scholz német kancellár a CNN-nek adott vasárnapi interjújában azt mondta, hogy az ukrajnai háború befejezéséről szóló tárgyalások csak akkor kezdődhetnek meg, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök megérti, hogy nem fog nyerni, és leállítja agresszív offenzíváját.

 

„Véleményem szerint Putyinnak meg kell értenie, hogy ez az invázió és imperialista agressziója nem fog sikerülni – és ki kell vonnia a csapatokat. Ez a tárgyalások alapja”

 

– szögezte le Scholz.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha megnézzük az ukránok javaslatát (a tűzszünetről), könnyen érthető, hogy ők készek a békére. Valamit tenni kell. Ezt azonban Putyinnak kell megtennie”

 

– mondta.

 

Arra a kérdésre, hogy meg kellene-e kötni egy olyen megállapodást, amely azzal zárná le a háborút, hogy Ukrajna lemond az annektált Krím-félsziget vagy az ország keleti részén fekvő Donbasz egyes részeinek visszaszerzéséről, Scholz azt válaszolta, hogy az ukrán fél nélkül nem fog ilyen döntés születni. „Nem fogunk helyettük dönteni. Támogatjuk őket” – tette hozzá ezzel kapcsolatban.

 

Scholz az interjúban kitért arra is, hogy Ukrajna azon dolgozik, hogy minden irányban előrehaladást érjen el az Európai Unió tagjává válását illetően. Brüsszel tavaly júniusban, négy hónappal az orosz invázió kezdete után adta meg Ukrajna tagjelölt státuszát.

 

Terza.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!