Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sergei Grits

 

Az Ukrajnát támogató országok közül Észtország nyújtja a legnagyobb segítséget a háborúban álló országnak a GPD arányához mérve. Az éves bruttó hazai össztermék több egy százalékával veszi ki a részét Ukrajna támogatásából. Ez az rány az Egyesült Államoknál 0,37 százalék, Lengyelországnál 0,63 százalék. Észtországban ma választásokat tartanak, ahol a mérsékelten „oroszbarát” baloldaliak miatt aggódnak a legtöbben, de a mezőny annyira elaprózódott, hogy a regnáló legnagyobb kormányzó erőnek, a Kallas-féle Reformnak nem feltétlenül van kilátása kényelmes koalícióra.

 

Az észt választási rendszer elég különlegesnek mondható. A parlament 101 képviselői helyből áll. Az ország 12 választási körzetre osztódik, az egyes körzetek a lakosságarányuk alapján szavazhatnak be bizonyos számú képviselőket a törvényhozásba.

 

A választási rendszer arányos, 75 képviselőt közvetlen választással, 26 képviselőt töredékszavazatokból lehet megválasztani. Az előbbi rendszert „egyéni átruházó szavazat” rendszerként is emlegetik. Ennek különlegessége, hogy a választók két szavazatot adhatnak le: egy elsődleges és egy másodlagos preferenciaszavazatot. Amennyiben egy képviselő több másodlagos szavazatot kap, mint a legtöbb elsődlegest megkapó jelölt, úgy ő kapja meg a parlamenti mandátumot. 

 

Jelenleg Kaja Kallas kormányfő pártja, a Reform 34 mandátummal bír. A korábbi miniszterelnök, Kallas kihívója, Jüri Ratas exkormányfő és a balközép Centrum pártja 23 mandátummal bír. A mezőny alapvetően elaprózódott.

hirdetes

 

A választások előtt két nappal megjelent utolsó felmérések szerint a Kallas pártja, a Reform 24-29 százalékkal vezet, de sokat veszített népszerűségéből a kormányzása alatt. A felmérések elég nagy szórást mutatnak, így ezekből nem nagyon lehet kiindulni a második és harmadik helyezettet illetően. Így a nagy kérdés inkább az, hogy kivel alakíthat majd kormányt a választások után. A második és harmadik helyezett várományosai ugyanis inkább Kallas ellenfelei.

 

A második és harmadik helyen szélsőjobboldali Konzervatív Néppárt áll, a harmadik helyen pedig a Centrum, így ha a Reform győzni is tud, kellemetlen döntésekre kényszerülhet a koalíciós tárgyalásokon.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!