Nyitókép: Olivier Matthys/AP

 

A kelet-ukrajnai Bahmut városának orosz hadsereg általi elfoglalása nem feltétlenül jelentené azt, hogy Moszkva ismét átvette a kezdeményezést a több mint egy éve tartó ukrajnai háborúban – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

 

„Úgy gondolom, hogy Bahmutnak inkább szimbolikus, mint stratégiai vagy operatív értéke van”

 

– mondta az amerikai Pentagon vezetője jordániai látogatásán.

 

 hirdetes_300x300  

Austin szerint Bahmut bukása nem feltétlenül jelenti azt, hogy az oroszok megváltoztatták a harcok menetét. Azt azonban nem tudja megjósolni, hogy Bahmut egyáltalán elesik-e, és ha igen, mikor.

 

A Bahmut ipari városért folyó harc a leghosszabb ideig tartó harc a több mint egy éve tartó orosz invázió során. Elfoglalásával Moszkva megszerezné az első nagyobb zsákmányt a költséges téli offenzívában – írja a Reuters.

 

Az orosz zsoldos Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin azt állítja, hogy csapatai már „gyakorlatilag körülvették Bahmutot”. Szerinte azonban Oroszország frontvonalbeli pozíciója veszélybe kerül, ha Moszkva nem látja el a csoportot az ígért lőszerrel. Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz hadsereg vezetését, februárban pedig Szergej Sojgu védelmi minisztert „hazaárulással” vádolta a lőszer szállításának késleltetése miatt – emlékeztet a Reuters.

 

Austin kijelentette, hogy nem tekinti stratégiai vereségnek az ukrán erők azon döntését, hogy Bahmuttól nyugatra vonuljanak. Az amerikai Pentagon vezetője ugyanakkor rámutatott a Wagner-csoport zsoldosai és az orosz hadsereg közötti különbségekre.

 

„Azt mondanám, hogy a wagneresek valamivel hatékonyabbak voltak, mint az orosz erők… Nem voltunk tanúi az orosz erők példamutató teljesítményének”

 

– tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!