Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét a Donyeck megyei Bahmutba látogatott az elmúlt hétvégén, és azt mondta, hogy a támadó orosz erőkkel a városért vívott csaták elérték legnagyobb intenzitásukat – közölte az ukrán Katonai Médiaközpont hétfőn.

 

„Az orosz erők a Wagner zsoldoscsoport újabb alakulatait vezényelték a városhoz. Az ukrán katonák bátran védik pozíciójukat Bahmut északi részén, igyekeznek megakadályozni a város körbekerítését. Ellenállásunk ezen a hadszíntéren már több hónapja tart. Az ellenség egész idő alatt a város elfogására törekszik, amit katonáink kitartása akadályoz meg. Védőink jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek, nagyszámú felszerelést elpusztítottak, a Wagner csoport legjobb támadó egységeit harcba kényszerítették, és csökkentették az ellenség támadási képességeit”

 

– jelentette ki Szirszkij vasárnap a közlemény szerint, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

 

A szárazföldi erők parancsnoka a mostanit megelőzően március 3-án és február 25-én tett látogatást Bahmutban. Hétfőn részt vett a Volodimir Zelenszkij elnök által összehívott haditanácsülésen, amelyen megvitatták Bahmut védelmét. Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Olekszandr Szirszkij és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egyaránt támogatta a védekezési hadművelet folytatását és a bahmuti ukrán állások további erősítését.

 hirdetes_300x300  

 

Korábban a Bild német lap arról írt, hogy Zaluzsnij és Zelenszkij között nagy a feszültség, a katonai vezetés ugyanis már hetekkel korábban ki akarta vonni a katonákat. A Bild információi szerint egyetlen oka van, hogy Kijev tartani akarja Bakhmutot: állításuk szerint minden elesett ukrán katonára 7 elesett orosz katona jut. A nyugati sajtó szerint az ukrán katonaság kivérezhet Bakhmutnál, és veszélybe kerülhet a tavaszi offenzíva. Zalizsnij és Szirszkij Zelenszkijnél tett látogatására a cikk után került sor, és a találkozó végeredménye a bakhmuti védők megerősítése volt – vagyis egyelőre nem adják fel a várost.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!