Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk

 

A nyugati Leopard-koalíció nem teljesen azt hozza, amit az ukránok vártak – sem mennyiségben, sem minőségben. Számos ország visszavonta felajánlását és jóval kevesebb a modern tank megy majd Ukrajnába. A legutóbbi hírek szerint március végéig 31 Leoapard 2-es kerül Ukrajnába a németektől, a portugáloktól és a lengyelektől.

 

A 380 darabos eredeti felajánlásból csak 260 maradt, és ennek csak kis része modern harckocsi. Ráadásul az összkép azt mutatja, hogy hogy legalább 7 féle tankot fognak kapni az ukránok, köztük modern Leopard 2-eseket, régi felújított Leopard 2-eseket, még régebbi Leopard 1A5-ösöket, lengyel PT-91-eseket, brit modenr Challenger 2-eseket, francia Leclerceket, amerikai Abramsokat és svéd Stridsvagn 122-eseket.

 

Ráadásul ezeket időben erősen szétszórva kapják meg. A szerdai érdesülések szerint az első Leopard 2-esekből álló, egy zászlóaljra való harckocsi március végére megérkezik. Hogy mi maradt az ígéretekből és milyen harckocsikat várhatnak még az ukránok, azt az alábbi táblázat és ábra mutatja meg. A legnagyobb harckocsi tételre nyáron számíthat Kijev – bár ezek régebbi és kevésbé modern páncélzattal felszerelt tankok lesznek. A német Leopard 1-eseket például a németek még csak most hozzák bevethető állapotba. Az ukrán ellentámadást a tavasz második felére tervezte Kijev – a nyilvánosságra hozott információk szerint.

 hirdetes_400x285  

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!