Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Daniel Cole

 

Franciaországban csütörtökre virradó éjjel elfogadta a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emeléséről szóló törvény. Franciaországban hetek óta egymást érik a tüntetések a nyugdíjreform miatt, több mint egymillióan kapcsolódtak be a tiltakozásba.

 

A szenátus 201 képviselője támogatta, 115 ellenezte a módosítást. A törvényhozásban a „konzervatívok” vannak többségben, és ezen a héten zajlanak a több pontból álló nyugdíjreform szenátusi vitái. A csomag egészéről a hét végéig születhet döntés.

 

Kedden több mint egymillió francia vonult az utcára, hogy tiltakozzanak a tervezet ellen, a megmozdulásokon részt vettek a mozdonyvezetők, a metróvezetők, az olajfinomítók alkalmazottai, és más kulcs- vagy kritikus ágazatban dolgozók. A szakszervezetek a reformtervezet visszavonását követelik, és szombatra is újabb demonstrációra készülnek.

 

 hirdetes_300x300  

A januárban beterjesztett reform több lépésben 2030-ig 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt, de egyúttal csak az lenne jogosult teljes nyugdíjjárulékra, aki legalább 43 évet ledolgozott. A cél az lenne, hogy fenntarthatóvá tegyék az európai viszonylatban egyébként nagylelkűnek mondható francia nyugdíjrendszert.

 

A szenátus aligha fogja magát meggondolni, így a legtöbben arra készülnek, hogy a vita a reform elfogadásával ér majd véget. Ezt követően a nemzetgyűlésnek is el kell fogadni a módosítást. Az már nehezebb lesz: Emmanuel Macron elnöknek ott már nincs abszolút többségi pozíciója.

 

körkép.sk, Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!