Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Eduard heger megbízott kormányfő távozása az OĽANO-ból egy új pártba nem indokolja a szakértői kormány kinevezését – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő csütörtökön. Szerinte a szakértői kormányt egy választások útján mandutomot nem szerző személyek alkotnák – Hegerrel ellentétben. Az államfő kitart amellett, hogy amíg Heger „súlyosan nem hibázik”, nem fog kinevezni a kormány helyére szakértői kabinetet.

 

„Ha van másik lehetőség, amit egyes ellenzéki pártok emlegetnek, akkor az a szakértői kormány, viszont ebben az esetben egy ilyen kabinet semmilyen kapcsolatban nem állna az előző választásokkal. Olyan emberekből állna, akik nem választások utján kerültek hivatalba”

 

hívta fel a figyelmet Čaputová. Azt hangsúlyozta, hogy Heger és a többi OĽANO-ból kiváló miniszter megmérettették magukat a legutóbbi választáson.

 

„Egyúttal nem elhanyagolható számomra az sem, hogy a volt kormányzópártok elfogadják ezt a helyzetet és azt akarják, hogy a Heger-kormány végigkormányozza a ciklust”

 

 hirdetes_810x300  

mondta.

 

Hozzátette, hogy az új párt (a Demokrati) létrejötte nem olyan komoly körülmény, ami a kormány kudarcát jelezné. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „szigorúan” figyelni fogja a kormány ténykedését.

 

Čaputová arra reagált, hogy a HLAS és a Smer is szakértői kormány felállítására szólította fel. Szerintük illegitim a Heger-kormány, mivel otthagyta a választásokat megnyerő OĽANO-t – két másik miniszterrel együtt. A jelen helyzetben egy teljesen új (hivatalosan még létre sem jött) pártnál kötött ki Heger és négy másik minisztere (Jaroslav Naď, Ján Budaj, Rastislav Káčer, Karel Hirman).

 

Tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!