Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, File

 

Újabb cikk jelent meg az Északi Áramlat négy vezetékszála elleni robbantásos akció kapcsán. A The Times azt írja, hogy egy héttel a tenger alatti gázvezetékek felrobbantása után az egyik skandináv delegáció igencsak csodálkozott azon, hogy ilyen rövid idő alatt milyen részletes hírszerzési információkat kaptak a szabotázsról.

 

A The Times azt állítja, hogy az információk szerint nem az amerikaiak, az oroszok vagy a lengyelek voltak az elkövetők, hanem egy ukrán csoport, amely mögött egy tehetős ukrán üzletember állhat. A hírszerzők azonban kikötötték, hogy nem hozzák nyilvánosságra az információkat, hogy ne veszélyeztessék Ukrajna katonai támogatását. Ráadásul az, hogy a megszellőztetett információk szerint a szabotázst kivitelező csoport Ukrajnából Lengyelország át észrevétlenül bejutott Németországba, hogy annak területéről indulva felrobbantsa Németország stratégiai jelentőségű energiafolyosóját, súlyos kérdéseket vet fel.

 

A The Times szerint egy befolyásos üzletember állhatott a csoport mögött, aki (természetesen) semmilyen kapcsolatban nem áll Zelenszkij ukrán elnökkel.

 

 hirdetes_300x300  

Az ukránok természetesen tagadják, hogy közük volna a szabotázshoz. Az oroszok szerint a most napvilágra hozott információk csak figyelemelterelésként szolgálnak.

 

Akárkinek is van igaza, azt már most borítékolhatjuk, hogy sosem fog kiderülni az igazság. Azonban maga az ukrán diverzáns csoportról szóló történet megjelenése fontos következményeket hordoz magában Európa és az USA Ukrajna-politikáját illetően.

 

A Stratfor amerikai magánhírszerző ügynökség elemzése szerint az új információk

  • csökkentik a veszély(érzet)ét, hogy az oroszok csapást mérnek az európai energianfreastruktúrára, mert kiderült, hogy nem volt valós az európai energiaionfrastruktúra elleni orosz támadás „precedense”.
  • Csökkentik a nyugati tagállamok lelkesedését Ukrajna felfegyverzése kapcsán de amíg nincs bizonyíték arra, hogy Zelenszkij is érintett volt, nem fogják érdemeben visszafogni a fegyverszállításokat.
  • Azt jelzik Európa számára, hogy Ukrajna nem képes irányítása alatt tartani saját hatalmi csoportjait. Ukrajnához több olyan szabotázsakció is kötődik, amelyek a háború kiszélesedésével vagy a NATO bevonódásával fenyegettek: Daria Dugina elleni robbantásos merénylet, kercsi híd elleni robbantásos öngyilkos merénylet, az orosz stratégiai bombázok elleni dróntámadások, Moszkvához egyre közelebb becsapódó ukrán drónok, (mi hozzátesszük a brjanszki incidenst is, ahol egy diverzáns csoport szó szerint betört Oroszország területére).
  • Az Egyesült Államokban a közelgő elnökválasztási kampány miatt erősödnek azok a hangok, amelyek Ukrajna támogatásának csökkentését követelik. Beszédes, hogy Zelenszkij meghívta a Képviselőház republikánus elnökét, Kevin McCarthyt Kijevbe (hogy nyomást gyakoroljon rá), ám ő elutasította a meghívást, és ismét kijelentette, hogy nem akar biankócsekket aláírni Ukrajnának.
  • Európában a szabotázs-akció Ukrajnát gyanúsító verziója növelni fogja a háborúellenes hangok súlyát, nőni fog az Ukrajna felfegyverzését ellenzők száma.

 

Mi ezt a listát kiegészítenénk néhány ponttal:

 

  • A német és amerikai viszonyt igencsak megterhelte, hogy igen sokan az amerikaiakat sejtették a szabotázsakció mögött. Mivel az USA és Németország NATO-tag, ez azt jelentené, hogy egy NATO szövetséges egy másik NATO szövetséges energiainfrastruktúrájára mért csapást. Seymour Hersh oknyomozó újságíró cikke, amely szerint amerikai-norvég koprodukcióban valósult meg a vezetékek felrobbantása, komoly feszültséget keltett, és veszélyeztette a NATO egységét. Most egy olyan verzió látott napvilágot, ami (függetlenül attól, igaz-e vagy sem), segíthet ezt a feszültséget elsimítani a NATO-szövetségesek között.
  • Ettől a ponttól borítékolhatóan sosem fog érvényre jutni az igazság. Van egy orosz verzió, és most már van egy nyugati verzió a történések leírására, amelyeket a politika addig fog ütköztetni, amíg az emberek belefáradnak az érvelési káoszba.
  • Talán a legfontosabb következmény az, amire a Strator is utalt: ha bizonyítékot találnak Zelenszkij érintettségére, akkor veszélybe kerül Ukrajna felfegyverzése. Mivel már az ukrán csoportról szóló verzió is bizonyítékok nélkül került nyilvánosságra, az egész egy kivonulási ponttá válhat a Nyugat számára. 

Magyarul: a Nyugat kapott a kezébe egy olyan aduászt, amit kijátszva okot szolgáltathat magának Ukrajna támogatásának megvonására. Ráadásul nem feltétlenül kell kijátszania, elég, ha felmutatja a kijevi vezetésnek, hogy a tárgyalóasztalhoz ültesse. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!