Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Bob Edme

 

Hegyekben áll a szemét Párizs utcáin, az olajfinomítókat blokád alá vették, a szakszervezetek pedig folytatják a sztrájkot és a tömegmegmozdulásokat Franciaországban. A cél, megakadályozni, hogy a nemzetgyűlés felsőháza is elfogadja Emmanuel Macron francia elnök vitatott nyugdíjreformját, amely többek között 62-ről 64 évre emelné  anyugdíjkorhatárt és csökkentené a teljes nyugdíjra jogosultak körét.

 

Macron nem hajlandó találkozni a szakszervezetekkel, helyette kijelentette, hogy a reformot folytatni kell.

 

A szenátusban ezen a héten folyik a vita a nyugdíjtörvényről. Pénteken folytatódtak az egymillió embert megmozgató tiltakozások. A tüntetők blokád alá vették a TotalEnergies és Esso energiavállalatok olajfinomítóit, akadályoztak az üzemanyagszállításokat, több atomerőmű tervezett karbantartását kénytelenek voltak felfüggeszteni, csökkenta  víz- és hőerőművek kibocsátása is a munkabeszüntetés miatt, így összese 16,6 gigawattal esett vissza a francia energiatermelés.

 

 hirdetes_810x300  

A blokád hatásai korlátozottak, mert a hideg időjárás miatt a szeméthegyek nem bűzlenek, a benzinkutak pedig felkészültek az esetleges üzmenanyaghiányra.

 

Ugyanakkor a CGT szakszervezet szerint a sztrájk legalább csütörtökig eltart, a hulladékszállító cégek pedig eleve nem kötöttek ki határidőt a munkabeszüntetés fenntartására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!