Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Gyakorlatilag tavaly májustól azt olvashatjuk a nyugati sajtóban vissza-visszatérő mantraként, hogy az oroszok hamarosan kifogynak a lőszerből. A háború már több mint egy éve tart, az oroszok pedig nem csak hogy nem fogytak ki a lőszerből, de kezdenek átállni hadigazdaságra, hogy biztosítsák az utánpótlást. A nyugati sajtó erőlködése, hogy Ukrajna felfegyverzése érdekében karnyújtásnyi távolságra tegye az ukrán győzelmet most újabb mélyütést kapott. Ráadásul nem egy perifériára szorított békepárti szakértőtől, hanem az ukránok mellett teljes mellszélességgel kiálló észtektől.

 

Az észt védelmi minisztérium legmagasabb rangú hivatalnoka, a védelmi beszerzésekért és programért felelős Kusti Salm a Newsweek amerikai magazinnak azt mondta:

 

„Oroszország több tüzérségi lőszert használ el naponta, mint amennyit Európa egy hónap alatt képes legyártani”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy az oroszok tűzereje „olyan masszív, hogy mindenkiben meg kéne szólalnia a vészharangoknak”.

 hirdetes_300x300  

 

Az európai készletek a legfontosabb típusú lőszerekben kimerülőben vannak. Ma már ez az Achilles-sarka Ukrajna felfegyverzésének is. A NATO és az USA pedig még csak az elmúlt két három hónapban kezdte el sürgetni a szövetségeseket, hogy pörgessék fel a lőszergyártást. Ezt hangsúlyozta most ki az észt katonai hivatalnok is, aki szerint évi egymillió 155 milliméteres lőszer legyártására lenne szükség Ukrajna ellátásához és a NATO raktárainak egyidőben történő feltöltéséhez.

 

Közben a sajtóban sorra jelennek meg főleg britektől származó információk, hogy az oroszok kifogynak a lőszerből, vagy hogy lapátokkal küldik harcba az orosz újoncokat. Az Oroszországhoz közelebb álló országok ezen a téren kevésbé önáltató véleményt képviselnek. Legutóbb a litván hírszerzés vezetője beszélt arról, hogy az oroszoknak elég muníciója van ahhoz, hogy még két évig folytassák ezt a háborút.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!