Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Tekintélyes botránnyá dagadt Sanna Marin finn kormányfő kínos ígérete, amit az Ukránokat tett kijevi látogatása alkalmával. A kormánnyal és a hadsereggel folytatott előzetes konzultáció nélkül odaígérte Ukrajnának hazája F-18-as Hornet vadászgépeit.

 

A Világgazdaság vonatkozó cikke szerint a finn illetékesek egy része súlyos hibaként beszél Marin partizánakciójáról, amely könnyen veszélybe sodorhatja az ország védelmét. Finnország ugyan le fogja cserélni régi F-18-asait, de az új F-35-ösöket csak valamikor 2026-ban kapja meg az USA-tól – ha nem késés.

 

A finn parlamenti képviselők jó része értetlenül áll Sanna Marin ígérgetései előtt, és egyre nagyobbra hízik a botrány a kormányfő körül, aki ráadásul módszeresen kerüli az újságírókat az ügy kipattanása óta.

 

 hirdetes_400x285  

„Ez egy meggondolatlan kampányígéret volt. Bocsánatot illene kérnie az ukránoktól, hogy ilyet mondott, mert teljesen egyértelmű, hogy Finnország nem adhatja át vadászrepülőit nekik”

 

– mondta a lapnak Mikko Kärnä finn parlamenti képviselő. Kollégája, Jari Ronkainen szerint szintén megdöbbentő volt az ígéret, hiszen a Hornetek nélkül Finnország teljesen védtelenné válna.

Mi ehhez még hozzátesszük, hogy Finnország csatlakozni akar a NATO-hoz, ám egyelőre a svédek csatlakozásának ratifikációjára vár, amit a törökök akadályoznak (és kötnek feltételhez). Ami azonban sokkal fontosabb, hogy Finnország egyike volt azon országoknak, akik előbb Leopard tankokat ígértek Ukrajnának, aztán kihátráltak a felajánlásából – Helsinki épp a NATO-csatlakozás húzódásával magyarázta a kínos visszakozást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!