Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Tekintélyes botránnyá dagadt Sanna Marin finn kormányfő kínos ígérete, amit az Ukránokat tett kijevi látogatása alkalmával. A kormánnyal és a hadsereggel folytatott előzetes konzultáció nélkül odaígérte Ukrajnának hazája F-18-as Hornet vadászgépeit.

 

A Világgazdaság vonatkozó cikke szerint a finn illetékesek egy része súlyos hibaként beszél Marin partizánakciójáról, amely könnyen veszélybe sodorhatja az ország védelmét. Finnország ugyan le fogja cserélni régi F-18-asait, de az új F-35-ösöket csak valamikor 2026-ban kapja meg az USA-tól – ha nem késés.

 

A finn parlamenti képviselők jó része értetlenül áll Sanna Marin ígérgetései előtt, és egyre nagyobbra hízik a botrány a kormányfő körül, aki ráadásul módszeresen kerüli az újságírókat az ügy kipattanása óta.

 

„Ez egy meggondolatlan kampányígéret volt. Bocsánatot illene kérnie az ukránoktól, hogy ilyet mondott, mert teljesen egyértelmű, hogy Finnország nem adhatja át vadászrepülőit nekik”

 

– mondta a lapnak Mikko Kärnä finn parlamenti képviselő. Kollégája, Jari Ronkainen szerint szintén megdöbbentő volt az ígéret, hiszen a Hornetek nélkül Finnország teljesen védtelenné válna.

Mi ehhez még hozzátesszük, hogy Finnország csatlakozni akar a NATO-hoz, ám egyelőre a svédek csatlakozásának ratifikációjára vár, amit a törökök akadályoznak (és kötnek feltételhez). Ami azonban sokkal fontosabb, hogy Finnország egyike volt azon országoknak, akik előbb Leopard tankokat ígértek Ukrajnának, aztán kihátráltak a felajánlásából – Helsinki épp a NATO-csatlakozás húzódásával magyarázta a kínos visszakozást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!