Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Aurel Obreja

 

Folytatódik a proxiháború Ukrajnán kívül is. Moldovában letartóztattak egy férfiakból álló csoportot, akik Chisinau szerint Oroszország megbízásából szítottak kormányellenes tüntetéseket és zavargásokat.

 

A letartóztatásokra néhány nappal azután került sor, hogy Washington arra figyelmeztetett hírszerzési információkra hivatkozva, hogy Moszkva megpróbálhatja destabilizálni Moldova nyugatbarát kormányát.

 

A moldovai rendőrség vezetője, Viorel Cernăuțeanu vasárnap bejelentette, hogy 50-100 ember vehetett részt az „összeesküvésben” és fejenként akár 10 ezer dollárt is kaphattak a kormányellenes tüntetéseken való részvételért.

 

 hirdetes_300x300  

A történet messze nem fekete-fehér. A Maia Sandu nyugatbarát államfő által kinevezett szintén nyugatbarát kormány döntései súlyos megélhetési válságot idéztek elő Európa egyik legszegényebb országában, így az elégedetlenkedésnek Oroszországtól függetlenül is volt alapja. Mivel az oroszbarát ellenzék az európai szankciókat nevezte meg (szintén nem alaptalanul) a bajok forrásának, a lakosság egy igen jelentős részét sikerült mozgósítaniuk.

 

Ezt követően érkezett egy információ hetekkel ezelőtt az ukránoktól, hogy Oroszország puccsra készül Moldovában. Maia Sandu a puccsról szóló hírek adta lehetőséggel élve lényegében hozzá még hűségesebb emberekből álló kormányt nevezhetett ki, amivel stabilizálta saját pozícióját.

 

Az elmúlt napokban pedig elkezdődött egy információs háború Moldova kapcsán. A szakadár moldovai régió, Transznisztria bejelentette, hogy elfogtak egy férfit, aki Ukrajna megbízásából akart pokolgépes merényletet elkövetni Tiraszpol belvárosában. Nem sokkal később érkezett az a hír, hogy az oroszok destabilizálni akarják a moldovai kormányt a tüntetésekkel, és ma (vasárnap) pedig 7 embert tartóztattak le a kormányellenes tüntetések „uszítása” kapcsán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!