Nyitókép forrása: SITA/Danish Defence Command via AP

 

Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács államtitkára kétségbe vonta a The New York Times és más nyugati sajtóorgánumok által megszellőztetett hírt, miszerint ukránbarát diverzáns csoport követte el az Északi Áramlat elleni tavaly őszi robbantásos támadást. Patrusev szerint az amerikaiak és a britek így akarják megtéveszteni a nyilvánosságot.

 

A Putyin közeli embereként számon tartott politikus úgy véli, hogy egy ilyen csoport aligha tudna egy ilyen szabotázst végrehajtani.

 

„Azért közölte a kormánypárti angolszász média – felső utasításra – hogy egy ukrán terroristacsoport követte el a támadást, hogy  elfeledtessék a bűncselekmény mögött meghúzódó valódi felelősöket”

 

fogalmazott Patrusev. Állítása szerint Oroszország még mindig nem tudja teljes bizonyossággal, hogy kik álltak a szabotázsakció mögött.

 hirdetes_400x285  

 

Az Északi Áramlat felrobbantásáról szóló legújabb nyugati narratíva, hogy egy kijevi vezetéstől független ukrán diverzáns csoport a német partoktól indulva egy ukrán cég által birtokolt hajóval hajtotta végre a robbantást. A német sajtó szerint robbanószer nyomaira bukkantak a német hatóságok a hajó fedélzetén.

 

Akadnak ellentmondások

 

Megjegyezzük, ez a történések egy igen kényelmes magyarázata az USA számára. Részben azért, mert így feloldható az a feszültség, amit az okozott, hogy esetleg egy NATO (USA) tag egy másik NATO-tag (Németország) stratégiai fontosságú energiainfrastruktúrájára mért csapást. Részben pedig azért, mert született egy új narratíva, amivel bármikor nehéz helyzetbe lehet hozni az ukrán vezetést.

 

Ellentmondásokból viszont nincs hiány. A vezetékek 80-110 méter mélyen vannak a tenger fenekén, a robbantások a négy vezetékszálból háromban tettek kárt, lényegében egy-egy 50 méteres darab hiányzik mindegyikből, pedig betonba ágyazott acélcsövekről van szó. Jogos a kérdés, hogy egy hat főből álló csoport robbanószerkezettel és egy kereskedelmi hajóval képes lett volna elkövetni egy ilyen akciót.

 

Az sem mellékes, hogy a legelső jelentések a svédektől (a robbantásokra a svéd és dán kizárólagos kereskedelmi területek érintkezésénél került sor) arról szóltak, hogy ezt csak egy megfelelő technológiai rendelkező ország hajthatta végre – akkoriban persze a nyugati sajtó többsége automatikusan az oroszokat vádolta a vezetékek felrobbantásával.

 

Elemzők szerint Ukrajna semmiképp sem tud jól kijönni a dologból. Ha Zelenszkij nem tudott róla, akkor az azt jelenti, hogy nem tudja befolyásolni saját országa hatalmi központjainak cselekedeit. Ha érintett volt, akkor pedig a nyugati katonai támogatások elapadását kockáztatja. Érdekes, hogy az amerikai szivárogtatások nem azt közölték, hogy nem Zelenszkij vagy közvetlen köre rendelte el a támadást, hanem hogy nincs erre utaló bizonyíték…

 

Hersh verziója

 

Az Északi Áramlattal történt incidens legújabb verzióját néhány héttel azután hintette el a nyugati sajtó, hogy Seymour Hersh Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró saját blogoldalán (tehát nem az őt foglalkoztató The New Yorkerben vagy The New York Timesban) megjelentetett írásában az Egyesült Államok érintettségére mutatott rá.

 

Hersh szerint a CIA tervei alapján az amerikaiak a norvégokkal együtt titkos hadművelet keretében hajtották végre az Északi Áramlat felrobbantását, amelyre maga Joe Biden amerikai elnök adta ki a parancsot. Méghozzá azokban a napokban, mikor az Északi Áramlat 2 „megszüntetésével” fenyegette meg Oroszországot (és a sajtótájékoztatón mellette álló Olaf Scholz német kacellárt). Ez mér 2022 február elején történt.

 

A norvégok részvételét Hersh szerint az magyarázza, hogy az USA mellett a norvégok húzzák a legtöbb gazdasági hasznot az orosz gáz Európából való kiszorításával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!