Nyitókép forrása: exxpress.at

 

Az Északi Áramlat elleni támadás (egyik) hátterét leleplező Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró, Seymour Hersh az osztrák Exxpress tévének adott interjút, amelyben jelezte, hogy Washington hazudik a gázvezetékek elleni támadásról, és élesen kritizálta Joe Biden amerikai elnököt külpolitikája miatt. Hersh meggyőződése, hogy az oroszok győzni fognak Ukrajnában.

 

A 85 éves újságíró továbbra is kitart az általa megszellőztetett verzió mellett, és az USA-t tartja felelősnek az Északi Áramlat három vezetékszálának tavaly őszi megsemmisítéséért.

 

Hersh oknyomozása szerint a támadást a CIA dolgozta ki, Joe Biden amerikai elnök személyesen adta ki a parancsot a végrehajtásra, a kivitelezésben pedig a norvégok is közreműködtek. Mind Norvégia, mind az USA komoly gazdasági hasznot realizált abból, hogy Európa lényegében egyik pillanatról a másikra elvágta magát az orosz gáztól, az Északi Áramlat vezetékek megsemmisítésével pedig még a lehetőség sem adott, hogy bizonyos részben esetleg visszatérjenek az orosz energiahordozó vásárlásához.

 

 hirdetes_300x300  

„Tudom, hogy amit leírtam, az igaz. Tudom, hogy helyesen tettem, hogy megírtam. Ismerem a hátteret, a részleteket arról, mi történt Norvégiában. Már ötven éve kapcsolatban vagyok a hírszerző ügynökségekkel. (…)”

 

mondta, majd hozzátette, hogy jóval több információja van, mint amit nyilvánosságra hozott:

 

„Biden rábólintott a robbantásra, és a bennfentesek tudják, mit tett. (…) Sokkal többet tudok annál, mint amit elmondhatok. Muszáj védenem az embereket, akikkel beszéltem [az ügy kapcsán]”

 

tette hozzá.

 

Hersh „ostoba” történetnek tartja a nyugati média által közölt és Hersh eredeti közlésével ellentétben jóval hangsúlyosabban terjesztett verziót, miszerint egy ukrán vállalathoz köthető cég hajóján egy hatfős ukrán diverzáns csoport követte el a 80-110 méter mélyen, betonba ágyazott csövek elleni merényletet.

 

„A mélytengeri akcióra használt jachtról szóló történet olyan ostoba, hogy az hihetetlen. Ez egy tényekkel alá nem támasztott gyermeteg sztori”

 

fogalmazott.

 

Az újságírónak elé markáns véleménye van az amerikai sajtóról is. Megjegyezzük, hogy a New York Timesnak, a The Washington Postnak és The New Yorker Magazinnek is dolgozó Hersh Északi Áramlattal kapcsolatos cikkét anno saját blogján hozta nyilvánosságra, és az amerikai mainstream sajtó jórész figyelmen kívül hagyta, vagy eltemette az információcunamik alá.

 

„Ha a szerkesztők 90 százalékát elbocsátanák, sokkal jobban járnánk, mert mindannyian félnek kritikusan írni Bidenről. Azt gondolják, hogy Biden kritizálásával egy republikánus kerülne az elnöki székbe”

 

mondta. Megjegyezte, hogy politikai szempontból közelebb érzi magát a demokratákhoz, mint a republikánusokhoz, ettől független nagyon keményen kritizálja a Biden-adminisztráció külpolitikját:

 

„Nem vagy elragadtatva az elnöktől és a külpolitikai stábjától. Úgy gondolom, hogy rendkívül szűklátókörűek. Az egyetlen, amit elértek, hogy egymás karjaiba lökték Kínát és Oroszországot”

 

mondta, kiemelne, hogy az amerikai külpolitikai megdöbbentette. Szerinte Biden azt üzente a nyugat-európaiaknak, hogy ha nem a megfelelő utat választják, akkor nem engedi hozzájutni őket a gázhoz.

 

„Európa számára az ár hatalmas lesz, mert nem jut elég gázhoz, és ha mégis, nagyon sokat kell majd érte fizetnie”

 

tette hozzá.

 

Hersh borúlátó az orosz-ukrán háború kapcsán is. Szerinte Ukrajna helyett Oroszország fog győzni, és Biden most „komoly gondban van”.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!