Nyitókép: AP Photo/Alex Brandon

 

Joe Biden amerikai elnök pénteken kijelentette: „jogos”, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen ukrán gyermekek kitoloncolása miatt elkövetett háborús bűnök vádjával.

 

Az elnök szerint ez a lépés „nagyon fontos” volt, és megjegyezte, hogy az Egyesült Államok nem tagja az ICC-nek.

 

A már említett hágai büntetőbíróság pénteken elfogatóparancsot adott ki Putyin ukrajnai tettei miatt. Az ICC pénteki sajtóközleményében közölte, hogy elfogatóparancsot ad ki Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman ellen is.

 

Gyorshír: Elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen

 

A bíróság szerint az ICC római statútumának vonatkozó cikkei alapján jogos okunk van feltételezni, hogy Putyin és Lvova-Belova felelős a lakosság (gyermekek) illegális deportálása és Ukrajna megszállt területeiről Oroszországba történő illegális átszállítása miatt elkövetett háborús bűnökért.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hallatlannak és elfogadhatatlannak minősítette az elfogatóparancsot. Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke az elfogatóparancsot „vécépapírhoz” hasonlította. Peszkov elmondta, hogy Oroszország, valamint több más ország nem ismeri el ennek a bíróságnak a joghatóságát, és határozatai az Orosz Föderáció szerint jogilag érvénytelenek.

 

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője a nemzetközi igazságszolgáltatás és az ukrán nép szempontjából „fontos döntésnek” nevezte az ICC Putyin ellen Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt kiadott elfogatóparancsát.

 

„Mindig is világos volt az Európai Unióban, hogy az Ukrajna elleni illegális agresszió felelőseit bíróság elé kell állítani, és ez az ICC-ügy csak a kezdete az elszámoltathatóság folyamatának”

 

– mondta Borrell.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!