Nyitókép forrása: Thierry Mariani hivatalos facebookoldala

 

Lengyelország megpróbálja minél jobban belerángatni az EU-t az orosz-ukrán háborúba a legtöbb uniós tagállam érdekével ellentétben – jelentette ki Thierry Mariani francia jobboldali európai parlamenti képviselő arra reagálva, hogy Lengyelország MiG-29-es vadászgépeket ad át Ukrajnának. Szlovákiára külön nem tért át, ám a dolog lényegét tekintve kritikája mindkét országra vonatkozik.

 

„Az ukrajnai konfliktusban Lengyelország olyan szerepet vállal, amellyel nyilvánvalóan minél mélyebbre akarja bevonni az EU-t az eszkalációba és a háborúba a tagállamok akarata ellenére”

 

mondta az európai politikus.

 

„Úgy vélem, a harci repülőgépek átadás Kijevnek Lengyelországon keresztül, rendkívül veszélyes. Az Egyesült Államok sem hozott még ilyen döntést. Varsó most Ukrajna felfegyverzése terén még messzebbre megy, mint Washington”

 

 hirdetes_400x285  

tette hozzá.

 

Mariani nyíltan kimondta, hogy a vadászgépekkel Ukrajna orosz területeket is megtámadhat, ami még jobban bevonhatja Európát a háborúba.

 

„Minden ilyen lépés közelebb visz minket a háborúhoz, és azt kockáztatjuk, hogy egy nap aktív szereplőivé válunk”

 

fogalmazott.

 

A MiG-ek átadásával újabb vörös vonalat lépnek át az Ukrajnát fegyverrel ellátó országok, ráadásul nincs rá garancia, hogy Ukrajna nem támad vele oroszországi területeket, ami eszkalálná a konfliktust. Nem mellesleg, teljesen logikus, hogy Ukrajna alapvetően abban érdekelt, hogy valahogy bevonja a háborúba a Nyugatot a saját oldalán.

 

Lengyelország részéről nem ez volt az első radikális lépés a konfliktus kapcsán. Tavaly tavasszal például Ukrajna feletti légtérzár bevezetését követelte, ami lényegében azt jelentette volna, hogy NATO-gépek és orosz gépek csatáztak volna Ukrajna légterében – magyarul, igen nagy valószínűséggel kitört volna a harmadik világháború. A Nyugat nagy része el is vetette az ötletet, és Washington is mértéktartásra intette a lengyel politikusokat.

 

Lengyelországnak alapvető érdeke, hogy Oroszország, amely kelet felől jelent számára fenyegetést, minél jobban meggyengüljön. Ezért támogatja teljes mellszélességgel Ukrajnát, holott a két ország kapcsolatát területi követelések lehetősége terheli – amit az oroszok fel is használnak az információs háborúban, míg a lengyelek bölcsen hallgatnak a kérdésről.

 

Lengyelország vehemens szerepvállalásán a MiG-ek kérdésében Szlovákia messze túltesz. Varsó egyelőre mindössze 4 vadászgépet ad át Kijevnek, Pozsony ellenben 13-at. Fontos hozzátenni, hogy a nyugati politikai egység egy dolog, ám lényegében minden fegyverszállítás az adott ország önálló szuverén döntéseként van kezelve amerikai és orosz részről is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!