Nyitókép forrása: Thierry Mariani hivatalos facebookoldala

 

Lengyelország megpróbálja minél jobban belerángatni az EU-t az orosz-ukrán háborúba a legtöbb uniós tagállam érdekével ellentétben – jelentette ki Thierry Mariani francia jobboldali európai parlamenti képviselő arra reagálva, hogy Lengyelország MiG-29-es vadászgépeket ad át Ukrajnának. Szlovákiára külön nem tért át, ám a dolog lényegét tekintve kritikája mindkét országra vonatkozik.

 

„Az ukrajnai konfliktusban Lengyelország olyan szerepet vállal, amellyel nyilvánvalóan minél mélyebbre akarja bevonni az EU-t az eszkalációba és a háborúba a tagállamok akarata ellenére”

 

mondta az európai politikus.

 

„Úgy vélem, a harci repülőgépek átadás Kijevnek Lengyelországon keresztül, rendkívül veszélyes. Az Egyesült Államok sem hozott még ilyen döntést. Varsó most Ukrajna felfegyverzése terén még messzebbre megy, mint Washington”

 

tette hozzá.

 

Mariani nyíltan kimondta, hogy a vadászgépekkel Ukrajna orosz területeket is megtámadhat, ami még jobban bevonhatja Európát a háborúba.

 

„Minden ilyen lépés közelebb visz minket a háborúhoz, és azt kockáztatjuk, hogy egy nap aktív szereplőivé válunk”

 

fogalmazott.

 

A MiG-ek átadásával újabb vörös vonalat lépnek át az Ukrajnát fegyverrel ellátó országok, ráadásul nincs rá garancia, hogy Ukrajna nem támad vele oroszországi területeket, ami eszkalálná a konfliktust. Nem mellesleg, teljesen logikus, hogy Ukrajna alapvetően abban érdekelt, hogy valahogy bevonja a háborúba a Nyugatot a saját oldalán.

 

Lengyelország részéről nem ez volt az első radikális lépés a konfliktus kapcsán. Tavaly tavasszal például Ukrajna feletti légtérzár bevezetését követelte, ami lényegében azt jelentette volna, hogy NATO-gépek és orosz gépek csatáztak volna Ukrajna légterében – magyarul, igen nagy valószínűséggel kitört volna a harmadik világháború. A Nyugat nagy része el is vetette az ötletet, és Washington is mértéktartásra intette a lengyel politikusokat.

 

Lengyelországnak alapvető érdeke, hogy Oroszország, amely kelet felől jelent számára fenyegetést, minél jobban meggyengüljön. Ezért támogatja teljes mellszélességgel Ukrajnát, holott a két ország kapcsolatát területi követelések lehetősége terheli – amit az oroszok fel is használnak az információs háborúban, míg a lengyelek bölcsen hallgatnak a kérdésről.

 

Lengyelország vehemens szerepvállalásán a MiG-ek kérdésében Szlovákia messze túltesz. Varsó egyelőre mindössze 4 vadászgépet ad át Kijevnek, Pozsony ellenben 13-at. Fontos hozzátenni, hogy a nyugati politikai egység egy dolog, ám lényegében minden fegyverszállítás az adott ország önálló szuverén döntéseként van kezelve amerikai és orosz részről is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!