Macron kormánya már hétfőn beadhatja a kulcsot - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Macron kormánya már hétfőn beadhatja a kulcsot

Bizalmatlansági indítványt is benyújtottak a francia kormány ellen.

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Lewis Joly

 

Iszonyú indulatokat szabadított el a héten a francia kormány azon döntésével, hogy a parlament alsóháza nélkül vezeti be a vitatott nyugdíjreformot. Most már nemcsak az utcákon tüntető sok százezer ember, hanem a francia nemzetgyűlési képviselők is Emmanuel Macron francia államfő kormánya megbuktatását követelik. Meg is tették az első lépéseket, így Elisabeth Borne kormányfő kabinetje már a jövő hét elején megbukhat.

 

Macron azért kényszerült kihagyni a szavazásból a parlamentet – megcsúfolva a demokratikus berendezkedés alapelveit –, mert kormányának ott nincs többsége és ad hoc szövetségeset sem tudott kötni az ellenzékkel.

 

Az ellenzék viszont a döntést követően két bizalmatlansági indítványt nyújtott be – egyet a centristák, egyet a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés. Mindkettőről hétfőn szavaznak a parlamentben, és ha bármelyik megél, Macron kormánya megbukik. Ebben az esetben nem kizárt, hogy az elnök feloszlatná a nemzetgyűlést és előrehozott választásokat írna ki, amivel azonban csak a szélsőjobbot és a szélsőbalt támogatná.

 

SJE Nyílt nap

Sok esély az indítványok sikerére azonban nincs. Már most vannak olyan politikusok akik az utcákon tüntető “terror új tanítványainak” erőszakosságára hivatkozva elutasították a bizalmatlansági indítvány támogatását. Konkrétan a konzervatív Les Rebublicains képviselőiről van szó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket