Nyitókép forrása: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

A Kyiv Independent arról közölt írást, hogy Dél-Afrikának kötelessége lenne letartóztatni Vlagyimir Putyint, ha az orosz elnök augusztusban az országba látogatna. A hágai nemzetközi törvényszék nemrég elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen háborús bűnök vádja miatt. A dolog szépséghibája, hogy sem Oroszország, sem Kína, de még az USA sem ismeri el a hágai törvényszék joghatóságát. Van egy ország, amely viszont igen, és most már sejteni lehet azt is, hogy milyen politikai szándék húzódik meg az egyébként különös elfogatóparancs mögött.

 

Augusztusban Dél-Afrika lesz ugyanis a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság) találkozójának házigazdája. Dél-Afrika pedig papíron elismeri a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát.

 

Ugyanakkor bőven belefér a pakliba, hogy Dél-Afrika inkább kibújuk e kötelessége alól, lévén, hogy igen szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal. Néhány hete például közös hadgyakorlatot tartottak az orosz és kínai haditengerészettel.

 

 hirdetes_810x300  

Most már viszont több értelme van a hágai törvényszék különös körözési felhívásának is. Nem lenne meglepő, ha az egész intézkedés mögött az állna, hogy minden lehetséges fórumból, így a BRICS csúcstalálkozójáról is kiszorítsák Putyint.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!