Nyitókép: SPUTNIK

 

„Drága barátként” üdvözölte egymást az orosz elnök és a kínai államfő hétfő délután Moszkvában. Vlagyimir Putyin a Kremlben fogadta a háromnapos, hivatalos oroszországi látogatáson részt vevő Hszi Csin-Pinget.

 

Azt már a találkozó előtt nyilvánosságra hozták a felek, hogy a csúcstalálkozón az ukrán helyzetről fognak beszélni, a hivatalos kínai kommunikáció szerint céljuk a béke előremozdítása, amiről a Kreml azt mondta, „nyitottak Peking javaslataira”.

 

„Mindig készen állunk a párbeszédre, így most is. Minden kérdést megvitatunk és megfontoljuk az Önök által tett összes javaslatot.”

 

– fogalmazott Vlagyimir Putyin. A megbeszélés után Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, továbbra is készek megkezdeni a béketárgyalásokat, és adnak a mindig kiegyensúlyozott Kína véleményére. Az orosz elnök méltatta Peking nemzetközi jog iránti elkötelezettségét. Hszi Csin-Ping pedig elmondta: támogatja Putyin újraválasztását a jövőre esedékes orosz választásokon – bár az orosz elnök egyelőre nem jelentette be, hogy újraindulna az államfői posztért -, és biztos benne, hogy az oroszok többsége mellette szavaz majd. Hozzátette: úgy látja, a két országnak hasonlóak a céljai, mint fogalmazott, „a barátság, együttműködés és béke nevében szervezett látogatása új fejezetet nyithat Oroszország és Kína kapcsolatában.”

 

Hszi Csin-Ping az első világvezető, aki találkozik az orosz elnökkel azóta, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen. A hétfői informális megbeszélést közös vacsora követi, másnap pedig formálisabb tárgyalásokon vesznek részt, a két vezető várhatóan közös nyilatkozatokat ír alá. A keddi megbeszélésen számos orosz kormányzati szereplő mellett jelen lesz Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter is.

 

„Oroszországnak és Kínának ugyanazok, vagy bizonyos hasonló céljai vannak” – mondta Hszi Putyinnak hétfőn, kiemelve, hogy a két állam jó szomszédja és megbízható partnere egymásnak.

 

„Bármilyen jövőbeli béketervnek elő kell írnia, hogy Oroszországnak ki kell vonnia csapatait minden ukrán területről.”

 

– ezt már Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára hangsúlyozta. A kínai „béketerv” sikeres megvalósításának képletében szerepelnie kell Ukrajna „szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának” helyreállításának – tette közzé Danilov a Twitteren.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!