Nyitókép: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

A világ csaknem 130 országában „azonnal” letartóztathatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki, amelyben Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért tette felelőssé – mondta Josep Borrell, az EU diplomáciai főnöke hétfőn az uniós kül- és védelmi miniszterek közös tárgyalásának kezdetén.

 

Borrell az ICC múlt heti döntésére hivatkozva hangsúlyozta, hogy ez „nagyon fontos” lépés az ICC részéről, ami „megváltoztatja a játékszabályokat”.

 

Március 17-én, pénteken a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin és Maria Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman ellen ukrán gyermekek és kiskorúak illegális Oroszországba toloncolása miatt.

 hirdetes_810x300  

 

Gyorshír: Elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen

 

Az uniós diplomácia vezetője szerint bár az orosz hatóságok elutasítják ezt a döntést azzal az indokkal, hogy Oroszország nem aláírta a Római Statútumot, amely e nemzetközi bíróság alapjait lefektette, ennek a döntésnek a gyakorlati következményei nyilvánvalóak.

 

„Ha Putyin elnök a nemzetközi szerződést aláíró közel 130 ország valamelyikébe utazik, azonnal őrizetbe kell venni”

 

– magyarázta Borrell.

 

2022 májusában Putyin aláírt egy elnöki rendeletet, amely lehetővé tette az ukránok orosz állampolgárság megszerzésének folyamatának felgyorsítását. Azóta – amint arra több világmédia is felhívta a figyelmet – Oroszország elismerte, hogy Ukrajnából kétezer gyereket „telepített át” területére.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!