Nyitókép: Olvier Berg/AP

 

A Helsinki Egyetem Teológiai Kara tiszteletbeli doktori címet adományoz Greta Thunberg svéd klímaaktivistának – számolt be róla a Helsingin Sanomat helyi hírportál.

 

A doktor honoris causa tiszteletbeli cím különleges elismerés, amelyet viszonylag szórványosan ítélnek oda a tudományos közösségben. Hordozói legtöbbször egy-egy szakterület legfontosabb személyiségei, akik ráadásul szakmai pályafutásuk végén kapják meg az elismerést.

 

Thunberg 20 évesen kapja meg a címet úgy, hogy nem is foglalkozik mélyebben a teológiával. Ez ugyan nem játszik szerepet a cím odaítélésében, de kétségek merülhetnek fel a jelölt helyes kiválasztásával kapcsolatban.

 hirdetes_300x300  

 

Tuomas Heikkilä, a Helsinki Egyetem egyháztörténész professzora a kritikára reagálva azt mondta, hogy a hit és a vallás kérdéseinek sok köze van a klímaaktivizmushoz.

 

„A Hittudományi Kar az emberiség kulcskérdéseit tanulmányozza. A legnagyobb félelmeket és reményeket. Napjaink legnagyobb fenyegetései – mint például a klímaváltozás, a vadon élő állatok elvesztése és a háború – az ember okozta problémák, amelyeket a tünetek befolyásolásával próbálnak kezelni. De az alapkérdés az, hogy miért ilyen hülye az ember?”

 

– töprengett.

 

„Ugyanakkor mindannyiunk közös javára törekszik. Greta tiszteletbeli doktori címének odaítélésével kifejezzük, hogy olyan bátrak és befolyásosak akarunk lenni, mint ő”

 

– idézi a Helsingin Sanomat a professzort. A cím hivatalos átadására idén június 9-én kerül sor.

 

Štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!