Nyitókép: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

Szerdán Oroszország az ukrajnai háború „komoly” eszkalációjára figyelmeztetett abban az esetben, ha Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lőszerrel látja el Kijevet.  

 

„Ez egy újabb lépés a további, komoly eszkaláció felé” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

 

Mint hozzátette, az ilyen lőszerek használata „jelentősen csökkenti” Ukrajna azon képességét, hogy „jó minőségű, szennyeződésmentes élelmiszert állítson elő”.

 hirdetes_400x285  

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden kijelentette, hogy Moszkva „kénytelen lesz reagálni” Nagy-Britannia ilyen lépéseire.

 

A brit védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy Challenger 2 harckocsikat és szegényített urántartalmú páncélelhárító lőszert szállít Ukrajnának. Annabelle Goldie brit védelmi miniszter-helyettes kifejtette, hogy az ilyen lőszerek nagyon hatékonyak, ha harckocsikat vagy páncélozott járműveket találnak el.

 

„A brit hadsereg évtizedek óta szegényített uránt használ páncélelhárító lőszereiben. Ez egy szabványos komponens, és semmi köze az atomfegyverekhez. Oroszország tudja ezt, de szándékosan félretájékoztatást próbál terjeszteni”

 

– mondta a brit védelmi miniszter szóvivője.

 

Az Egyesült Királyság nem tekinti atomfegyvernek a szegényített urántartalmú töltényeket. Oroszország szintén használ szegényített urántartalmú lőszert.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!