Nyitókép: AP Photo/Jeremias Gonzalez

 

Nem csitulnak a nyugdíjreform áterőltetése miatti dühödt tiltakozások Franciaország-szerte. Szerda este Párizsban és több nagyvárosban újfent tömegek vonultak utcára, a tüntetés gyújtogatásba csapott át, így rohamrendőrség ezúttal is beavatkozott.

 

Csütörtökre még intenzívebb tiltakozás várható, aznapra országos mozgósítást hirdettek: a kikötőket, olajfinomítókat, töltőállomásokat blokád alá vonják, le fog állni a tömegközlekedés és az oktatás is.

 

Emmanuel Macron elnök egy szerdai televíziós interjúban hangsúlyozta: mindenképpen keresztülviszi a nyugdíjkorhatár 64 évre történő emelését, mert arra a gazdaság érdekében szükség van – mint mondta, kész elfogadni, ha ezzel végleg népszerűtlenné válik.

 hirdetes_810x300  

 

„Felelősségem teljes tudatában mondom, nem akarom, hogy újraválasszanak, alkotmányosan nem is lehet. Ha választanom kell a közvélemény-kutatások, tehát a rövid távú érdek és az ország hosszú távú érdeke között, akkor utóbbi mellett döntök. Ha ezzel népszerűtlenné válok, elviselem”

 

– fogalmazott.

 

A szakszervezetek és az ellenzék ragaszkodik hozzá, hogy a nyugdíjintézkedéseket visszavonják, és ezért hajlandóak támogatni a mostani „fekete csütörtököt” is.

 

A nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését szabályozó új törvényt a Nemzetgyűlés megkerülésével, szavazás nélkül fogadták el, amire az alkotmány lehetőséget ad. A lépés hatására ellenzéki képviselők bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a miniszterelnök és kormánya ellen, a kezdeményezés azonban nem kapta meg a kellő támogatást.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!