Nyitókép forrása: SITA/Rune Dyrholm/Armed Forces of Denmark via AP

 

Dánia csütörtökön felkérte az Északi Áramlat 2 vezeték orosz irányítás alatt álló üzemeltető vállalatát, a Nord Stream AG-t, hogy segítsen kiemelni egy egyelőre azonosítatlan tárgyat, amelyet a Balti-tenger fenekén találtak az utolsó sértetlen vezetékszál közelében.

 

Tavaly szeptemberben az Északi Áramlat 1 és 2 ellen elkövetett szabotázsakcióban a négy vezetékszálból három robbanásban megsérül, így ellehetetlenült, hogy a vezetékeken keresztül orosz gáz áramolhasson Németországba és Nyugat-Európába. Bár a liberális mainstream automatikusan Oroszországot vádolta meg az akcióval, ennek kevés racionalitása volt. Később olyan információk láttak napvilágot, hogy az USA és Norvégia állt a támadás mögött (mindkettő nyert az orosz gáz kiszorításával Európából), a legutóbbi szintén gyenge lábakon álló elmélet szerint pedig egy ukrán diverzáns csoport állt az akció mögött.

 

A szabotázsakcióra Dánia és Svédország gazdasági övezetében került sor. Dánia a múlt héten jelentette, hogy az Északi Áramlat 2 épen maradt utolsó vezetékszálánál találtak egy egyelőre azonosítatlan, cső alakú tárgyat, amely mintegy 40 cm hosszan emelkedett ki a tengerfenékből, átmérője pedig 10 centiméter.

 

 hirdetes_810x300  

A dánok ezután jelezték, hogy felkérték a Nord Stream AG (amelynek többségi tulajdonosa az orosz Gazprom) bevonását a tárgy megvizsgálásába és kiemelésébe, hogy fel tudják tárni az objektum „természetét és rendeltetését”.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy a Gazprom egyi kutatóhajója 30 kilométerre a robbanás helyszínétől egy antennaszerű tárgyat talált. Nem világos, hogy a dánok által említett objektum és az oroszok „antennája” ugyanaz lehet-e.

 

Reuters.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!