Nyitókép forrása: Rachel Yates/U.S. Air Force

 

A hét elején Oroszország vehemens felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Királyság uránmagvas lőszereket akar átadni Ukrajnának a korábban már odaígért Challenger 2 tankok mellé. A szakértők szerint döntő jelentősége messze nincs az uránmagos lőszereknek, bár már nukleáris hadviselésről szóló cikkek is megjelentek a sajtóban. Valójában nem erről van szó.

 

Az uránmagos lőszerek szegényített uránt tartalmaznak. A szegényített urán a 235-ös urán izotóp hasadásának mellékterméke. Ahol van atomerőmű, ott akad szegényített urán is, így viszonylag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre.

 

Lényegében melléktermék, így olcsó és elég sok áll belőle rendelkezésre. A hadászatban több célra is használják nagy sűrűsége (19,1 kg/köbdeciméter, az ólomnál több mint másfélszer sűrűbb) miatt, többek között páncélok bevonataként.

 

 hirdetes_300x300  

A másik felhasználási módja, hogy a lövedékekben helyeznek szegényített uránmagot. A rendkívüli súlyú anyag a páncéloknál csökkenti a kinetikus energiát, a lövedékeknél azonban növeli: a nagyobb súlyú lövedék nagyobb kinetikus energiával rendelkezik.

 

Ráadásul maga az urán is magas hőfokra hevül becsapódáskor. A finom porrá őrült változata oxigénnel érintkezve spontán égésre hajlamos. Egyesek szerint az uránköpenyes páncélokon is képes átfúrni magát.

 

A szegényített urán felhasználása a hadászatban elég elterjedt. Nemcsak a NATO nagyobb tagállamai, de Izrael, Pakisztán és persze Oroszország is alkalmazza.

 

A szegényített urán sugárzása nem veszélytelen, de kifejezetten alacsony, ugyanakkor elképesztően környezetszennyező. Por formájában becsapódáskor a levegőbe, onnan a talajba, talajvízbe, a termésbe, vagy közvetlenül az emberek tüdejébe kerülhet.

 

Az orosz felháborodás valószínűleg az információs háború része, tekintettel arra, hogy Oroszország rendelkezik a világ második legnagyobb szegényített uránkészletével.

 

Moszkva egyébként minden nyugati fegyverszállítmány esetében eszkalációra figyelmeztetett. Érdemes azonban hozzátenni, hogy bármennyire is túlzó Moszkva politika álláspontja az uránmagvas lőszerek kapcsán, abban igaza van, hogy azok veszélyt jelentenek Ukrajna legendásan jótermésű földjeire. Az érem másik oldala, hogy Oroszország is vezényelt uránbevonatú páncélzatú tankokat a térségbe, amelyek ugyanazt a hatást válthatják ki…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!