Nyitókép: AP Photo/Thomas Padilla

 

Jelentős károkat okozott Franciaországban, hogy többfelé erőszakba csaptak át a nyugdíjreform elleni tüntetések a héten. A zavargásokban 441 rendőr és csendőr sérült meg, több mint 450 embert tartóztattak le.

 

A francia elnök határozottan elítélte az erőszakot és kijelentette, hogy nem fog annak engedni, de bizonyos kérdésekről kész tárgyalni a szakszervezetekkel.

 

„Olyan témákban, mint a munkahelyi kiégés, a karrierváltás, a munkakörülmények és a bérezés bizonyos ágazatokban, készen állunk az egyeztetésre. A szakszervezetek rendelkezésére állok, ha előre akarnak lépni ezekben a kérdésekben”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Emmanuel Macron.

 

Az államfő hozzátette azt is, hogy az ország működése nem állhat meg, mert sok kihívással kell szembenéznie. Pénteken rendfenntartó erőket rendeltek egy észak-franciaországi olajfinomító bejáratához az ország biztonságos üzemanyagellátásának érdekében. A dolgozók ugyanis már több mint két hete akadályozzák az olajtározóknál a ki- és bejutást.

 

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen két hónapja kezdődött százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány nem léptette életbe a francia alkotmány 49.3-as cikkét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére. A döntés utcai zavargásokat idézett elő, amelyek azt követően is folytatódtak, hogy a kormány elleni ellenzéki bizalmatlansági indítványok elbuktak a nemzetgyűlésben.

 

Mivel a tüntetések várhatóan a jövő héten is folytatódnak, elhalasztják III. Károly tervezett franciaországi állami látogatását. A brit uralkodó és felesége vasárnap indult volna Párizsba.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!