Nyitókép forrása: Xcel Energy

 

Radioaktív tríciumot tartalmazó víz szivárgása miatt állították le a Monticello amerikai atomerőművet, amely 56 kilométerre van Minneapolistól. A szivárgás a hatóságok szerint nem veszélyezteti a Mississippi vizeit. A talajvízzel már más a helyzet.

 

Az atomerőművet üzemeltető Xcel Energy vállalat a héten ismerte el, hogy novemberben 400 gallon (cca. 1,5 millió liter, vagy 1500 köbméter) tríciumot tartalmazó víz szivárgott ki az atomerőműből. A nyilvánosságot nem értesítették, de átmenetileg azzal oldották meg a dolgot, hogy a szivárgás köré szigetelést helyeztek el, ami egyfajta tartályként tartotta magában a szennyezett vizet.

 

Most azonban újabb incidens történt, és megint több száz gallonnyi sugárszennyezett víz szabadult ki az atomerőműből. A cég úgy döntött, leállítják a reaktorokat, hogy kicseréljék a problémáért felelős 50 éves csövet.

 

 hirdetes_300x300  

Az illetékes egészségügyi hatóságok szerint a talajvíz szennyezettsége nem kiterjedt, a környező települések vízellátása pedig a Mississippi folyó egy másik térségéből van biztosítva. Ha a szivárgást nem állították volna le, a szennyezett folyadék leghamarabb április közepén érhette volna el a Mississippit.

 

A trícium a hidrogén radioaktív izotópja, többek között önvilágító eszközök gyártásánál használják, például vészkijáratjelzők vagy sötétben világító órák esetében. Felezési ideje 13 év. A trícium kis energiájú elektronokat sugároz ki, így kis mennyiségben és szervezettel kívülről érintkezve nem veszélyes, belső (belélegezve, vízzel, étellel szervezetbe jutva) sugárterhelést azonban okozhat.

 

Körkép.sk, fox9

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!