Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia

 

A jobboldali olasz kormány megerősítette az emberkereskedelemmel szembeni fellépést, a bűnszervezetek pedig támadásba lendültek a migránsok tömeges indításával Matteo Salvini kormányfő-helyettes szerint, aki hétfőn úgy nyilatkozott, Európának azonnal fel kell ébrednie.

 

Matteo Salvini az olasz-szlovén határ menti Triesztben beszélt az újságíróknak az egyre erősebb migrációs nyomásról, amely az országra nehezedik.

 

Az utóbbi öt napon 6500-an érkeztek. Január elsejétől közel 27 ezren, miközben a tavalyi év ugyanezen időszakában csak valamivel több mint 6500 migráns érkezett, 2021-ben pedig ez a szám 5300 körül volt.

 

 hirdetes_810x300  

„Evidens, hogy a bűnszervezetek támadása zajlik. Ha az Európai Unió valóban unió, várjuk a segítséget, mivel Olaszország nem maradhat egyedül ezzel a problémával. Nem engedhetjük meg magunknak sem gazdasági, sem politikai okok miatt” – jelentette ki Matteo Salvini volt belügyminiszter, aki jelenleg a kikötőkért is felelős infrastrukturális és közlekedési tárcát vezeti.

 

Hozzátette, „Európa vagy azonnal felébred, vagy felmerül bennem a kérdés, hogy mi értelme van a létezésének azon túl, hogy áldozathozatalt követel az olaszoktól a (környezetvédő) járművek és otthonok, valamint az adózás területén. Legalább a határok ellenőrzése és védelme, valamint az olaszok biztonsága kérdésében Brüsszel kezet nyújthatna végre felénk, azokkal a milliárdokkal, melyeket Olaszország ad Európának évente”.

 

Szicília volt kormányzója, Nello Musumeci, aki most a polgári védelemért felelős miniszter, a Tunéziában erősödő politikai és gazdasági válsággal magyarázta az útra kelő bevándorlók számának jelentős növekedését. Időzített bombához hasonlította az észak-afrikai ország helyzetét. Korábban a belügyi államtitkár, Nicola Molteni jelezte, hogy Tunézia és Líbia irányából több százezres migrációs áramlat indulhat el.

 

Mindeközben az olasz hatóságok ideiglenesen lefoglalták Lampedusa kikötőjében a Louise Michel nevű NGO-hajót, amely szombaton mintegy 180 migránssal a fedélzetén kötött ki a szigeten. A civilhajó működtetését többek között az ismert utcaművész, Banksy finanszírozza.

 

A parti őrség közleménye szerint a hajó legénysége megsértette az idén hatályba lépett, törvényerejű migrációs rendelkezést, amelynek értelmében az NGO-k hajóinak egy mentést követően haladéktalanul el kell indulniuk egy kikötő felé, ahelyett, hogy további bárkákra várakozzanak. A Louise Michel ennek ellenére négy műveletet hajtott végre menedékkérők felvételére. A hatóságok hangsúlyozták, hogy a civilhajó nem követte a parti őrség utasításait, és ezzel akadályozta a hatósági mentési műveleteket.

 

A német felségjelzésű Louise Michel kapitánya, Pia Klemp neve már nem ismeretlen a hatóságok előtt, mivel 2017-ben a szintén lefoglalt Iuventa hajó kapitányaként vizsgálatot indítottak vele szemben az illegális migráció elősegítése címén.

 

Egy lampedusai orvos, Francesco D’Arca a Corriere della Sera napilapnak kifejtette, hogy a szigetre érkezők között megugrott a várandós nők száma. Azt állította, hogy az embercsempészek ingyen átkelést biztosítanak a terhes nők és a kisgyerekek számára, mert tudják, hogy minél több van belőlük a hajókon, a hatóságok annál gyorsabban engedélyezik a kikötést.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!