Nyitókép: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AP ügynökség újságíróinak adott interjújában megismételte Kijev modernebb fegyverek szállítására vonatkozó követeléseit. Azt is megjegyezte, hogy Ukrajnának vissza kellett küldenie az egyik európai országtól szállított meghibásodott légvédelmi rendszert.

 

„Csodálatos döntéseink vannak a Patriot légvédelmi rendszerrel kapcsolatban, de valójában nincsenek nálunk”

 

– mondta Zelenszkij az Egyesült Államok által Kijevnek ígért Patriotokra utalva.

 

 hirdetes_300x300  

Szerinte Ukrajnának 20 Patriot-ütegre van szüksége az orosz rakéták elleni védekezéshez, és lehet, hogy még ez a szám sem lesz elég, hiszen „a világon egyetlen ország sem volt kitéve ennyi ballisztikus rakétatámadásnak”.

 

Zelenszkij az AP-nak adott keddi interjújában azt is hozzátette, hogy az egyik európai ország más légvédelmi rendszert küldött Ukrajnának, de az nem működött, így „újra és újra ki kellett cserélni”. Az ukrán vezető nem részletezte, melyik országról van szó.

 

Ezenkívül Zelenszkij megismételte Kijev hosszú távú keresletét a vadászrepülőgépek iránt.

 

„Ha a modern harci repülőgépekről beszélünk, akkor kijelenthetem, hogy továbbra sincs semmink”

 

– konstatálta.

 

A The Guardian emlékeztetett arra, hogy Lengyelország és Szlovákia úgy döntött, hogy Ukrajnát szovjet gyártmányú vadászgépekkel látja el, de még egyetlen nyugati ország sem vállalta, hogy modern repülőgépeket szállítson. Ennek oka a konfliktus eszkalálódásának veszélyétől való félelem, valamint az a tény, hogy az ukrán erők olyan kapacitásokra tennének szert, amelyekkel képesek lennének az orosz területek mélyére hatolni. További érvként a pilóták és a földi személyzet képzéséhez szükséges hosszú időt említik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!