Nyitókép: AP Photo/Andrew Harnik

 

Az Egyesült Államok szankciókat vetett ki egy szlovák állampolgárral szemben, mert több mint kéttucatnyi észak-koreai fegyver és lőszer eladását próbálta közvetíteni Oroszországnak. Erről a The Guardian számolt be az amerikai pénzügyminisztériumra hivatkozva.

 

Ashot Mkrtyčevet szankciókkal sújtották amiatt, hogy „közvetlenül vagy közvetve megkísérelt bármilyen fegyvert vagy ehhez kapcsolódó anyagot importálni, exportálni vagy reexportálni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságból Oroszországba, hogy segítsen Moszkvában pótolni az ukrajnai háborúban elveszett katonai felszereléseket”.

 

2022 végén és az idei év elején Mkrtyčev észak-koreai tisztviselőkkel együttműködve több mint kéttucatnyi fegyvert és lőszert szerzett Oroszországnak „a kereskedelmi repülőgépekből származó anyagokért, nyersanyagokért és árukért cserébe, amelyeket a KNDK-nak küldtek”.

 hirdetes_400x285  

 

A pénzügyminisztérium közölte, hogy az intézkedések közé tartozik a vagyon befagyasztása az Egyesült Államokban és szankciók a Mkrtyčevvel folytatott tranzakciókra.

 

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a minisztérium közleményében kijelentette, hogy Oroszország több mint 9000 nehéz katonai felszerelést veszített el a háború kezdete óta, és a „többoldalú szankcióknak és az exportellenőrzéseknek köszönhetően Putyin elnök egyre kétségbeesettebben szeretné pótolni őket”.

 

A miniszter szerint az olyan tervek, mint az említett férfi fegyverkereskedelme, azt mutatják, hogy Putyin a végső beszállítókhoz fordul, mint például Irán és a KNDK.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!