Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Elfogadhatatlan a lengyel kormány számára a belső égésű motorral hajtott autók 2035 utáni betiltása, Varsó mindent megtesz az erről szóló európai uniós rendelet életbe lépése ellen – jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök csütörtökön.

 

A lengyel kormányfő arra reagált Facebook közösségi honlapján, hogy az illetékes uniós miniszterek kedden jóváhagyták azt a rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az Európai Unióban (EU).

 

A rendelet ellen a lengyel média közlése szerint csak Lengyelország szavazott, tartózkodott a szavazástól Bulgária, Románia és Olaszország.

 

Morawiecki Facebook-bejegyzésében közölte: kormánya mindent megtesz azért, hogy megvédje a lengyel családokat „a gazdag országok és a brüsszeli bürokraták újabb ál-környezetvédelmi ötletétől”. Hozzátette: Varsó olyan zöld átalakítást akar, amely „érti és támogatja az uniós tagállamokat, nem pedig rontja gazdaságukat, a lakosok háztartási költségvetését”.

 

A kormányfő bejegyzéséhez csatolt rövidfilmben kiemelik: a rendelet emberek millióit hozza hátrányos helyzetbe a közlekedés terén, és árt a sok külföldi autómárka számára alkatrészeket gyártó lengyel iparnak.

 

A „Fit for 55” csomag részeként elfogadott rendelet egy záradékot tartalmaz, amely arra kötelezi az Európai Bizottságot (EB), hogy 2026-ban értékelje a 2035-re kitűzött kibocsátásmentességi célok elérése felé tett előrelépést, és amennyiben az szükséges, vizsgálja felül az elérni kívánt célértékeket.

 

Ennek kapcsán Grzegorz Puda, az uniós alapokért és regionális politikáért felelős miniszter csütörtökön a lengyel közszolgálati rádióban elmondta: a varsói kormány arra fogja kérni a bizottságot, hogy 2026-ban „alaposan gondolja újra a kérdést”. Meggyőződését fejezte ki, hogy „addigra az EU-ban megértik ennek a döntésnek az abszurditását”.

 

A brüsszeli értekezleten Lengyelországot képviselő Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi miniszter keddi sajtókonferenciáján kifogásolta, hogy a rendeletet eredetileg ellenző Németország megállapodott az EB-vel, és végül – annak fejében, hogy a tilalom alól kivonták a szintetikus üzemanyagokat – mégis a dokumentum mellett tette le voksát. A Berlin és Brüsszel közötti megállapodás „átláthatatlan módon jött létre, és kiábrándító” – jelentette ki Moskwa.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!