Nyitókép: Belarusian Presidential Press Service via AP

 

Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető pénteken kijelentette, hogy Kijev folyamatos támogatása a nyugati országok részéről növeli a nukleáris háború kockázatát Ukrajnában.

 

„Nagyszabású háború tört ki Ukrajnában, ami az Egyesült Államok és szatelitállamai erőfeszítéseinek eredménye… és egy harmadik világháború van a láthatáron, amelyben nukleáris fegyvereket is bevetnének”

 

– mondta Lukasenko a fehérorosz televízióban sugárzott beszédében.

 

 hirdetes_300x300  

Egyúttal fegyverszünetet szorgalmazott Ukrajnában, valamint Kijev és Moszkva közötti tárgyalásokat „feltételek szabása nélkül”.

 

„Megkockáztatom, és javasolni fogom az erőszak megszüntetését és a tűzszünet kihirdetését… Minden területi és biztonsági kérdést, vagy az újjáépítés kérdését a tárgyalóasztalnál kell megoldani, feltétel szabása nélkül”

 

– mondta a fehérorosz elnök.

 

Az AFP ügynökség emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hétvégén jelentette be orosz taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszország területén történő telepítésének tervét. Szerinte egy ilyen lépés nem sérti az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezményeket, mivel ezek a fegyverek nem lennének Minszk ellenőrzése alatt.

 

A fehérorosz külügyminisztérium azt is kijelentette, hogy a NATO országainak Fehéroroszország biztonságát veszélyeztető agresszív fellépése kényszerítette ki az orosz nukleáris fegyverek bevetésének engedélyezését a területén.

 

Fehéroroszország a Nyugat lépéseit „egy független állam belügyeibe való közvetlen és durva beavatkozásnak tekinti azzal a céllal, hogy megváltoztassa az ország geopolitikai irányvonalát és belső politikai rendszerét”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!