Nyitókép: TASS (a kép illusztráció)

 

A Moscow Times információi szerint az orosz rézmágnás, Igor Altuskin, akinek a Forbes adatai szerint 3,4 milliárd dolláros a vagyona, az Ukrajnában harcoló Urals Zászlóalj fő pénzügyi támogatója. Az Urals egység nem a reguláris haderő része, hanem egy önkéntes katonai csoport.

 

Az orosz milliárdos, Igor Altuskin lehet az Ukrajnában harcoló Urals Zászlóalj fő pénzügyi támogatója. Az Urals Zászlóalj egy PMC, vagyis zsoldoscsoport, akárcsak a hírhedt Wagner-csoport. A Forbes szerint Altuskin vagyona 3,4 milliárd dollár lehet. Ő a jekatyerinburgi Russian Copper Company alapító tulajdonosa. Ez Oroszország egyik legnagyobb rézgyára.

 

„Felszerelést és egyéb dolgokat biztosít. Ez az ő zászlóalja (az Urals Zászlóalj). Ezt az információt a parancsnokuktól kaptam.”

 

  hirdetes_300x300   

– nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium egyik tisztviselője a Moscow Timesnak. A lap azt írta, hogy az oroszok a súlyos veszteségek és az elnyúló frontvonalak miatt emberhiánnyal küzdenek. A Kreml emiatt arra kényszerül, hogy önkéntes katonák mellett zsoldoscsoportokkal kössön szerződést a harc folytatása érdekében.

 

Altuskin szerepvállalását az Urals Zászlóaljban a jekatyerinburgi székhelyű Special Force Veterans Fund vezetője, Viktor Jarkov is megerősítette. Állítása szerint a PMC (magánhadsereg) már 2014 óta küld zsoldosokat Ukrajnába. Jarkov arra a kérdésre, hogy ki finanszírozza az Urals Zászlóaljat, válaszolta azt, hogy Altuskin a réztársaságon keresztül.  Hozzátette, hogy vannak mások is a PMC mögött, de azt nem volt hajlandó elmondani, hogy kik. A Moscow Times megkereste a rézvállalatot, hogy erősítse meg a kapcsolatot Altuskin és az Urals Zászlóalj között. A társaság mindent tagadott.  Az orosz rézvállalat és vezetése semmilyen módon nem vesz részt, és soha nem vett részt a különleges katonai műveletben lévő egységek létrehozásában és finanszírozásában  – áll az RCC közleményében.

 

Az nem világos, hogy Altuskin mekkora összeggel finanszírozza a Urals Zászlóaljat, valamint az sem, hogy a PMC-nek hány katonája van és hol állomásoznak Ukrajnában. Az állami Russia Today februárban azt állította, hogy az Urals Zászlóalj Kreminna város közelében tartózkodik.  Az orosz emberi jogi szervezet, a Russia Behind Behinds vezetője, Olga Romanova a Moscow Timesnak azt nyilatkozta, hogy Altuskin a kezdeteknél Jevgenyij Prigozsint próbálta utánozni, amikor megszervezte az Urals Zászlóaljat.

 

A Wagner csoporthoz hasonlóan az Urals is börtönökből toborzott harcosokat a soraiba. Állítólag Prigozsin fellépett a vetélytárs PMC csoportokkal szemben, és ellehetetlenítette, hogy mások is börtöntoborzást folytassanak Oroszországban. Később ezt a tevékenységet az orosz védelmi minisztérium átvette a Wagnertől.

 

Altuskin kezdetben ócskavas-kereskedőként dolgozott, és 2004-ben alapította meg a Russian Copper Companyt. Ma a vállalat Oroszország harmadik legnagyobb réztermelője, több bányászati és kohászati üzeme van, illetve Kazahsztánban is található egységei. Altuskin a 48. leggazdagabb orosz, viszont a Forbes úgy tudja, hogy 2022-ben a vagyona jelentősen megcsappant, mivel az orosz réz ágazatot rosszul érintették az ukrajnai háborúra adott szankciók. Altuskint és családját egyetlen nyugati állam sem sújtotta szankciókkal.

 

vg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!