Nyitókép forrása: twitter

 

Az ukrán hadműveleteket (állítólagosan) tartalmazó amerikai és NATO-iratok kiszivárgása miatt Ukrajna megváltoztatta egyes hadműveleti terveit – írja az Ukrajinszka Pravda, az amerikai CNN hírtelevízió forrásaira hivatkozva.

 

Az ügy tele van ellentmondásokkal, mivel a szivárgások azt az orosz narratívát erősítik, hogy Washingtonban dolgozzák ki és onnan irányítják az ukrán hadműveleteket. A balliberális CNN ezt most azzal próbálja tompítani, hogy arról ír, a Pentagon-szivárgások valójában arra mutatnak rá, az USA saját szövetségesei után kémkedik – ami egyébként Nyugaton már egy ideje nem jelent semmi újdonságot.

 

A CNN szerint a kiszivárgott iratok némelyike veszélybe sodorhatja az amerikaiak forrásait, ráadásul kínos betekintést adnak abba, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben hallgatta ki olyan szövetségeseit, mint Dél-Korea, Izrael vagy Ukrajna.

 

 hirdetes_300x300  

Más dokumentumok veszélyes utalásokat tesznek az Egyesült Államok informátoraira Oroszországban, a Wagner-csoportban.

 

A dokumentumok egy harmadik csoportja az ukrán fegyverzetről, légvédelemről, zászlóaljméretekről és az ukrán haderő gyenge pontjairól árulkodik, méghozzá épp az ukrán ellentámadás előtt.

 

Az ukránok a szivárgásra reagálva már megváltoztatták a hadműveleti tervek egy részét, legalábbis ezt közölt egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz közel álló névtelen, CNN-nek nyilatkozó forrás.

 

Minden szempontból kínos ügy

 

Ezzel párhuzamosan a Pentagon „ügynökségek közti együttműködésbe” kezdett, hogy felmérje a szivárgás okozta károkat.

 

„A védelmi minisztérium továbbra is vizsgálja és értékeli a közösségi oldalakon terjedő, lefényképezett dokumentumok érvényességét, amelyek, úgy tűnik, hogy érzékeny és szigorúan titkos anyagokat is tartalmaznak”

 

nyilatkozta a sajtónak Sabrina Singh, az amerikai védelmi tárca helyettes sajtótitkára. Hozzátette, hogy azt vizsgálják, milyen hatást gyakorolhatnak a dokumentumok az „amerikai nemzetbiztonságra, valamint az USA szövetségesei és partnerei kapcsolatára”.

 

A dokumentumok egyébként még a múlt hónapban jelentek meg a Discord nevű közösségi hálón. Nagy papírformátumú, összehajtott lapokról van szó, amelyek szélein látszott még a ragasztószalag is, mintha sietve tépték volna le őket valahonnan. A Discord tulajdonosai együttműködnek a hatóságokkal a nyomozásban.

 

Amerika legalább egy évnyi patthelyzetre számít

 

Ami az Ukrajnára vonatkozó információkat illeti, a dokumentumok között szerepel egy „Oroszország-Ukrajna: Csata a Donbasz régióért valószínűleg a patthelyzet felé halad 2023-ban” című is. Ez megint kellemetlen részleteket árul el, arra utal ugyanis, hogy az amerikaiak szerint újabb egyéves patthelyzetet várható a keleti fronton.

 

A kiszivárogtatott 53 irat mindegyike február közepe és március eleje között született.

 

Az egyik iratból az derül ki, hogy az USA kémkedett Zelenszkij ukrán elnök után, ami Kijevet különösebben nem lepte meg, jobban aggódnak amiatt, hogy ez nyilvánosságra került.

 

A hírszerzési információk szerint Zelenszkij február végén az oroszországi Rosztov körzetre mért csapásokat javasolt drónokkal – mivel az ehhez szükséges nagy hatótávolságú rakétákkal nem rendelkezik.

 

Ez utóbbi információ ellentmond Kijev korábbi kijelentéseinek, miszerint a nyugatiak megbízhatnak bennük, ha nagyobb hatótávolságú rakétákat adnának is át, nem támadnának velük orosz területet. Tény azonban az is, hogy az katonai és hírszerzési vezetés mindvégig legitim célpontokként beszélt az orosz területeken lévő repterekről és lőszerratkárakról.

 

Az USA épp azzal indokolta a bő 300 kilométeres hatótávolsággal bíró ATACMS rendszerek átadásának elutasítását, hogy Ukrajna azt esetleg orosz területek ellen vetheti be.

 

Kína, Dél-Korea

 

De nem csak Ukrajna szerepel a kiszivárogtatott dokumentumokban. Egy másik titkosszolgálati jelentés szerint, ha az ukránok orosz területet lőnének amerikai fegyverekkel, azt Kína arra használná fel, hogy agresszorként mutassa be a NATO-t, és növelje az Oroszországnak nyújtott támogatását.

 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint a dokumentumok nem hitelesek, nincs köztük Ukrajna valós terveihez, valamint nagy mennyiségű fiktív információt tartalmaznak, amit Oroszország terjeszt. A teljes képhez hozzátartozik, még ha hitelesek is a dokumentumok, Kijev akkor sem vallhatná be, hogy kiszivárogtak a haditervei, hogy az USA nem bízik az ukrán vezetésben, és hogy még az USA is kémkedett Zelenszkij után…

 

A dokumentumok egy következő csoportja nagy részletességgel számol be két magas rangú dél-koreai nemzetbiztonsági tisztviselő titkos beszélgetéséről. A két személy aggodalmának adott hangot az USA lőszerkéréseivel kapcsolatban.

 

Attól tartanak ugyanis, hogy az USA által Ukrajnának küldendő lőszer ártana Dél-Korea azon politikájának, miszerint nem szállít halál okozására alkalmas eszközöket háborúban álló országoknak. Ezt követően az egyik tisztviselő azt javasolja, hogy az amerikai kérést politikai úton úgy kerüljék meg, hogy adjanak el lőszert Lengyelországnak, aki aztán azt kezd velük, amit akar.

 

A dokumentumok ezen része komoly vitákat váltott ki Szöulban is, és válaszokat követelnek Washingtontól. Egyelőre azonban a kormányzati szinten a kivárásra játszanak, ugyanis az amerikai felső vezetés érdemben még nem reagált a szivárogtatásra (egyelőre még a sajtótitkárok szintjén is csak a helyettesek álltak ki kamerák elé Washingtonban).

 

Izraelben is nagy botrányt kavart

 

Az Izrealről szóló titkosszolgálati jelentés a dél-koreainál jóval nagyobb felháborodást keltett. A CIA által szerzett információk szerint a Moszad (az izraeli titkosszolgálat) áll a kormányellenes megmozdulások mögött. A Moszad nevében vasárnap az izraeli kormányfői hivatal reagált, „hamisnak és minden alapot nélkülözőnek” nevezve az információkat.

 

Valószínűleg annak is komoly utóélete lesz, hogy egy másik dokumentum azt taglalja, az USA hogyan változtathatja meg szövetségesei politikáját számára kedvező irányba.

 

Izrael esetében például halált okozó eszközök Ukrajnába szállítására akarja rávenni nyomásgyakorlással. (Izrael semleges politikát folytat, részben mert nem akar újabb háború Oroszországgal, részben az orosz és ukrán származású zsidó közösségek védelme érdekében).

 

Fájdalmas hatásai lehetnek a szivárogtatásnak

 

A vadászgép-dilemmát is taglalják a szivárogtatások. Bulgária állítólag február végén fontolóra vette, hogy az összes MiG-29-esét átadja Ukrajnának, még akkor is, ha emiatt teljesen vadászgépek nélkül marad legalább egy évre, míg meg nem érkeznek az Amerikából rendelt F-16-osok.

 

Valószínűleg az egész botrány politikai hatása eltörpül az amerikai hírszerzésre gyakorolt hatás mellett. A kiszivárogtatott információk ugyanis rámutatnak a lehetséges forrásokra, a lehallgatott vagy megfigyelt kommunikációs csatornákra, amivel arra ösztönzik Oroszországot, hogy változtasson az információáramláson, szigorítsa a kommunikációja biztonságát. Valószínűleg hajtóvadászat indul a vélt vagy valós, USA-val együttműködő személyek ellen (nem kizárt, hogy ez Ukrajnában is meg fog történni).

 

A CNN a saját példányaira hivatkozva azt írja, hogy azok 43 ezer elesett katonáról szólnak orosz, 17 500 elesett katonáról szólnak ukrán oldalon. Az oroszok a dokumentumokat elkezdték hamisítani, átírni az orosz veszteségekre vonatkozó részt, majd úgy terjeszteni a közösségi hálón (elvileg ez is megmagyarázhatja, hogy több helyütt 17 ezres orosz veszteségről írtak).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!