Nyitókép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

 

„Az Egyesült Államok több mint 50 intézményre és személyre vet ki szankciókat annak érdekében, hogy korlátozza Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez” – jelentette be szerdán David Pressman amerikai nagykövet. A szankcionált intézmény között szerepel a budapesti (korábban moszkvai) székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) és annak három fő tisztviselője, köztük Lászlóczki Imre (korábbi azerbajdzsáni és kazahsztáni magyar nagykövet). A szankiconáltak között van Georgij Nugzarovics Potapov, az IIB kormányzótanácsának elnökhelyettese.

 

Bár Pressman szerdai sajtótájékoztatóján óvatosan fogalmazott, és a magyar kormánnyal folyatott közös munka fontosságát hangsúlyozta, jóval nagyobb hangsúlyt kaptak a Magyarországgal szembeni amerikai kifogások.

 

A nagykövet kiemelte, hogy Washington többször jelezte a 2019-ben Moszkvából Budapestre költöztetett bank kapcsán, hogy a Kreml által finanszírozott platform jelenléte az EU-n belül „veszélyt jelent az európai országokra”, ám a magyar kormány ezt az amerikai nézetet nem osztotta.

 

 hirdetes_300x300  

Azt is hangsúlyozta, hogy Washington aggódik amiatt, hogy a magyar kormány továbbra is „mély és erős kapcsolatokat ápol Oroszországgal”, és hogy „Magyarország közvetve táplálja az orosz hadigépezetet”. Ez utóbbi nagyon durva megfogalmazás, bár nem meglepő, hogy az orosz gáz és kőolaj vásárlása szúrja az amerikaiak szemét, márpedig Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a minap hosszabbította meg a szerződést az oroszokkal.

 

Arra is utalt, hogy Washingtonnak az sem tetszik, hogy az IIB budapesti képviselői diplomata útlevéllel rendelkeznek, tehát mozgásterük van az EU területén.

 

Pressman néhány héttel ezelőtt azt rótta fel a magyar kormánynak, hogy békét szorgalmaz, amivel szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök nézeteit propagálja.

 

Deutsch Tamás, a kormányzó Fidesz EP-képviselője a Facebookon szerdán azt üzente Pressmannek: „Nem engedünk Magyarország függetlenségéből”.

 

Gulyás Gergely, a Miniszerelnökséget vezető miniszter pedig reagált arra a plaktkampányra, amelye az amerikai nagykövetség anyagi támogatásával indult a minap. E kampány azt hirdeti, hogy a béke csak akkor lehetséges, ha az oroszok kivonulnak Ukrajnából (ami a háború folytatását jelenti, mert az oroszokat kiszorítani belátható időn belül nem lehetséges – a szerk.).

 

Gulyás ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy „közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon, ami szokatlan, szövetségesek között főként az, de a legnagyobb probléma az, hogy ez egy háborúpárti kampány”.

 

A miniszter szerint az amerikaiak bele akarják préselni Magyarországot a háborúpárti álláspontba. Hozzátette:”Nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen”.

 

Emlékeztetett, hogy az amerikai demokratákhoz köthető szervezetek tekintélyes összegekkel támogatták a magyar ellenzék 2022-es választási kampányát, ami „tovább erősíti a magyar belpolitikába való beavatkozás szándékát”.

 

„Amerikában sokkal szigorúbb következményekkel járó törvények tiltják ezt a magatartást, mint nálunk. Itt az ideje felzárkóznunk”

 

jelentette ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.