Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Az amerikai hírszerzéstől kiszivárgó (Intel-leaks, korábban Pentagon-leaks) jelentések szerint az orosz-ukrán felőrlő háború várhatóan 2024-ig is eltart úgy, hogy egyik fél sem ér el győzelmet, de egyikük sem lesz hajlandó tárgyalni a békéről – derült ki a The Washington Post cikkéből.

 

Az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség kiszivárgott értékelése is felkerült a netre, és a Post szemezgetett belőle. Az Amerika és Ukrajna számára is kényes információkat tartalmazó, egyre nagyobbá hízó csomag most közölt része a háború jövőjéről és a béke lehetőségéről értekezett.

 

A vonatkozó rész szerint

 

 hirdetes_300x300  

ha Ukrajna jelentős területi nyereségre is tenne szert az ellentámadás során, és súlyos veszteségeket is okozna az orosz haderőnek, akkor is valószínűtlen, hogy ez az eredmény elvezetne a béketárgyalásokhoz. A konfliktus lezárására irányuló minden érdemi forgatókönyv szerint valószínűtlen a béketárgyalások megindulása 2023-ban. 

 

A két szemben álló fél katonai potenciálját is elemző jelentés végkövetkeztetése valószínűleg tovább növeli a háború kritikusainak számát, és a nyomást az USA-n és Kínán, hogy mozdítsák elő a tárgyalások lehetőségét.

 

A dokumentum kapcsán a Post által megkérdezett amerikai tisztviselő az amerikai hivatalos állásponttal válaszolt: a tárgyalások megkezdése Volodimir Zelenszkij ukrán elnökön és az ukrán népen múlik, az USA pedig továbbra is Kijev mellett áll, és ellátja a szükséges fegyverekkel és eszközökkel.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Ukrajna kizárólag a nyugati anyagi és katonai támogatásoknak köszönhetően áll még ellen. Ráadásul naivitás lenne azt gondolni, hogy míg az USA több országra hajlandó nyomást gyakorolni a háború és Ukrajna támogatásáért (erre is fény derült a korábban kiszivárgó bizalmas iratokból), Ukrajna esetében kivételesen a szuverenitásra hivatkozva nem tehetné meg ugyanezt Kijevvel a háború lezárása érdekében. Az érem másik oldala, hogy bár korábban az oroszok még hajlandóságot mutattak a tárgyalásokra, jelenleg már nem ez a helyzet, mert úgy vélik, hogy az idő nekik dolgozik, az ukrán hadsereget pedig kivéreztetik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!