Nyitókép: AP Photo/Czarek Sokolowski

 

Lengyelország engedélyt kért a német kormánytól, hogy szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépeket szállíthasson Ukrajnának. Ezek a vadászgépek, amelyeket Varsó Németországtól szerzett, a volt Német Demokratikus Köztársaság (NDK) készleteiből származnak. Erről a DPA ügynökség számolt be csütörtökön berlini kormányzati körökre hivatkozva.

 

Németország tavaly 23 darab MiG-29-es vadászgépet adott el Lengyelországnak, amelyeket az ottani fegyveres erők (Bundeswehr) vettek át az NDK-készletekből. Jacek Siewiera, Andrzej Duda lengyel elnök biztonsági tanácsadója március végén azt mondta, hogy a lengyel légierőnél még mindig körülbelül tíz ilyen példány van. A DPA emlékeztet arra, hogy a katonai felszerelések eladásáról szóló szerződések értelmében az országoknak engedélyt kell kérniük Németországtól az esetleges továbbértékesítésükhöz.

 

Duda a múlt héten jelentette be, hogy Lengyelország 14 darab MiG-29-es vadászgépet szállít Kijevnek. Varsó már négy ilyen típusú vadászgépet szállított le Ukrajnának, négy további átadása folyamatban van. Jelenleg további hat előkészítés alatt áll, és Duda szerint a közeljövőben leszállíthatják őket. A fennmaradó gépek egyelőre a lengyel fegyveres erőknél maradnak, amíg le nem cserélik őket modern vadászgépekre, amelyeket Varsó Dél-Koreától és az Egyesült Államoktól rendelt.

 hirdetes_810x300  

 

Duda elnök azt is megjegyezte, hogy szükség esetén Lengyelország a jövőben kész lenne teljes, 28 darab MiG-29-es vadászgépből álló flottáját az ukrán erők rendelkezésére bocsátani. A DPA emlékeztet, hogy Lengyelországon kívül a szlovákok is adtak négy MiG-29-es vadászgépet az ukrán erőknek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!