Nyitókép forrása: Szijjártó Péter facebook-oldala

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatót, ahol David Pressman amerikai nagykövet szerdai bejelentésével kapcsolatban is kérdezték. A magyar külügyi vezető hangsúlyozta, hogy a magyar kormányt lehetetlen eltántorítani a békepárti álláspontjától.

 

Szijjártó kiemelte, hogy Magyarország a háború szomszédságában található, így első kézből tapasztalja a háború negatív hatásait, miközben az Egyesült Államok egy óceánnal odébb van, így ebből fakadóan nyilván eltér a két kormány helyzetértékelése.

 

„A háború hatásai ránk nézve drámaiak és azonnaliak. Az Egyesült Államok pedig egy kontinenssel és egy óceánnal odébb van. És nyilvánvaló, hogy ebből a földrajzi elhelyezkedésbeli különbségből fakadóan másként értékeljük, másként látjuk a helyzetet. (…) Szeretném világossá tenni, hogy nincs az a mennyiségű plakát, nincs az a mennyiségű sajtótájékoztató, nincs az a mennyiségű ellenzékbe öntött dollár, amely a magyar kormányt eltántorítaná a békepárti álláspontjától. Tehát kár ezzel próbálkozni”

 

mondta Szijjártó, majd hangsúlyozta Magyarországot, mint szót, külön figyelmet fordítva az utolsó két szótagra.

 hirdetes_810x300  

 

„És még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet: Magyarország, ez a nevünk. A harmadik és a negyedik szótagra is külön szeretném felhívni a figyelmet – ország. Tehát mi egy ország vagyunk és kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk, senkinek a világon, hanem egy országként. És az ebből fakadó tiszteletet igenis elvárjuk mindenkitől, függetlenül a gazdasági erejétől, a világon történő elhelyezkedésétől vagy az adott ország méretétől. A tisztelet kijár Magyarországnak, a tisztelet kijár a magyaroknak.”

 

fogalmazott a külügyminiszter.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.