Nyitókép: Suo Takekuma/Pool Photo via AP

 

Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteki pekingi látogatásán felszólította Kínát, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnökre, hogy vessen véget az Ukrajna elleni agressziós háborúnak.

 

Baerbock szerint Hszi Csin-ping kínai elnök közelmúltbeli moszkvai látogatása megmutatta, hogy egyetlen országnak sincs akkora befolyása Oroszországra, mint Kínának. „Az, hogy Peking hogyan használja ki ezt a befolyást, közvetlenül érinti Európa alapvető érdekeit” – jegyezte meg.

 

„Ahogyan Kína sikeresen részt vett az Irán és Szaúd-Arábia közötti konfliktus békés rendezésében, szeretnénk, ha ilyen befolyással lenne Oroszországra is, hogy végre véget vessen az Ukrajna elleni agressziónak”

 

 hirdetes_810x300  

– jelentette ki a német diplomácia vezetője közös sajtótájékoztatón kínai tárcabeli partnerével, partnere Qin Kanggal.

 

Baerbock egyúttal méltatta Kína erőfeszítéseit az ukrajnai konfliktus békés rendezése érdekében. Ugyanakkor rámutatott, hogy az idén februárban bemutatott kínai béketerv nem tartalmaz közvetlen felszólítást Oroszországnak a háború befejezésére.

 

A DPA ügynökség szerint Csin Kang kínai külügyminiszter a Baerbockkal folytatott csaknem kétórás találkozó után hangsúlyozta, hogy Peking nem támogatja katonailag Moszkvát az Ukrajna elleni háborúban. „Nem szállítunk és nem is fogunk fegyvert szállítani a háborús konfliktusban részt vevő feleknek” – mondta. Hozzátette: Kína ellenőrzi a polgári és katonai célokra egyaránt használható termékek exportját is.

 

A miniszter szerint Kína szerepe Ukrajnával kapcsolatban a megbékélés támogatásában és a béketárgyalásokra való törekvésben rejlik. „Nem fogunk olajat önteni a tűzre” – mondta Qin Kang.

 

Az AFP hozzáteszi, hogy Kína saját állításai szerint semleges álláspontot képvisel, miközben hivatalosan soha nem ítélte el Ukrajna orosz invázióját.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!