Nyitókép forrása: SITA/Patrick Pleul/dpa via AP, file

 

Németország újabban egész Európából kitiltaná az orosz uránt (mivel saját erőműveit leállította, neki már nem nagyon lesz rá szüksége), közben viszont még ma is jelentős mennyiségben áramlik orosz kőolaj a német gazdaságba. Annak ellenére, hogy Berlin azt ígérte, hogy 2023-ra teljesen függetleníti magát az orosz fekete aranytól.

 

A Világgazdaság cikke szerint a brandenburgi Schwedtben működő PCK finomító még mindig kap orosz kőolajat, termelésük csaknem egésze az orosz inpuanyagtól függ, tekintettel arra, hogy a cég állami gyámság alá került, de ettől még a Barátság kőolajvezetékből hozzájut az olajhoz.

 

Mondhatnánk, hogy a történt tipikus nyugat-európai sztori. Németország először fennhangon az orosz energiahordozókról való leválást követeli, majd besorol a szankciók mögé, de csak ezt követően keresett alternatív forrásokat. A PCK mögött álló ENI és Shell csak Kazahsztánban talált alternatívát – onnan azonban nem jön direkt vezeték. Így a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkezik a kazah olaj – összekeveredve az orosszal.

 

 hirdetes_300x300  

A Handelsbladt azonban iparági bennfentesektől úgy értesült, hogy a gyakorlatban az egész folyamat úgy zajlik le, hogy a kazahok átadják az olajat az oroszoknak, az oroszok pedig saját olajukat küldik Németországba. Mivel a kazah és orosz fekete arany összetétele csaknem azonos, ellenőrizni a szállítmányokat nincs értelme.

 

Valójában a német kormány túlbuzgósága vezetett ide. Németország ugyanis a vezetékes olajra kaphatott volna mentességet az európai olajembargó alól, ahogy azt Magyarorszgnak sikerült kiharcolnia. Ehelyett azonban a szociáldemokratákból, balliberális Zöldekből és szabaddemokratákból álló koalíció saját embergót is kivetett a vezetékes olajra is – és a schwedti finomító így nehéz helyzetbe került.

 

A német kormány azzal védekezik, hogy a német finomító már nem vásárolnak orosz olajat, nem rendeltek orosz olajat, a két országból érkező kőolaj keveredése pedig nem szerepelt a szankciós tiltások között.

 

körkép.sk, Világgazdaság

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!