Nyitókép forrása: SITA/Jacques Witt, Pool via AP

 

Emmanuel Macron francia elnök összeszűrte a levet Kínával, és együtt készítenek titkos tervet arra, hogy Oroszországot és Ukrajnát már ezen a nyáron tárgyalóasztalhoz ültessék – írta a Bloomberg.

 

A hírügynökség úgy értesült, hogy Macron megbízta külpolitikai tanácsadóját, Emmanuel Bonnet, hogy Kína külügyminiszterével, Vang Ji-vel közösen dolgozzon ki egy olyan megállapodási keretet, amely egy orosz-ukrán jövőbeni tárgyalás alapját képezheti.

 

A franciák abban reménykednek, hogy ha minden jól megy, a két háborúzó ország már idén nyáron elkezdheti a háború lezárására irányuló egyeztetéseket.

 

 hirdetes_300x300  

Emmanuel Macron nem először tér el az európai mainstreamtől. Tavaly arról beszélt, hogy nincs európai biztonsági struktúra Oroszország nélkül. Legutóbbi kínai útja során pedig Európa geopolitikai autonómiáját tűzte ki célul, ami azt jelentené, hogy az EU nem szolgáltatja ki magát az Egyesült Államok akaratának.

 

Kína már korábban jelezte, hogy támogatja Európát abban, hogy eredményesen szorgalmazza a béketárgyalások megkezdését Ukrajna és Oroszország között.

 

Ukrajna azonban továbbra is csak olyan békét tud elképzelni, amely területi integritása teljes helyreállításával jár, beleértve a Krímet is. Annak a realitása, hogy egy ilyen alkut Oroszország elfogadjon, igen csekély. Ukrajna győzelmében pedig már sem az amerikai stratégák, sem az amerikai külpolitikai elemzők nem hisznek (nemrég a Foreign Affairs mérvadó külpolitikai lap hasábjain jelent meg erről igen kijózanító cikk).

 

A jövőbeli tárgyalások a Bloomberg forrása szerint több tényezőtől is függenének, elsősorban az ukránok tavaszi ellentámadásának eredményétől. Vagyis bármilyen változással a szereplők megvárják az ukrán ellentámadás következményeit. Egyelőre azonban még a nyugatiak sem várnak nagy eredményeket az ukrán támadástól, még akkor sem, ha sikerül elérniük, hogy kettévágják az oroszok vonalait déli irányban (amellyel az orosz utánpótlási vonalak az ukrán ütegek hatósugarába kerülnének; ez alapozna meg Kijev reményei szerint egy hatékonyabb 2024-es offenzívát).

 

A Nyugat hivatalosan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét támogatja, amely azonban az oroszoknak borítékolhatóan elfogadhatatlan. Az ukrán álláspont a tavaszi offenzíva után változhat, főleg, hogy egyre több nyugati vezető emeli ki, hogy a végtelenségig nem lehet fenntartani Ukrajna ilyen intenzitású támogatását.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!