Nyitókép forrása: SITA/Telegram Channel of Belgorod Region Governor Vyacheslav Gladkov via AP

 

Hatalmas robbanás történt az oroszországi, ukrajnai határhoz közel eső Belgorod városában. A kiszivárgott Pentagon-iratok szerint 40 ezer fős külföldön kiképzett ukrán hadsereg várja az ellentámadásról szóló parancsot. A német védelmi miniszter szerint „abszolút normális”, ha Ukrajna „korlátozott támadásokat” indít orosz területek ellen. Ez a háború 422. napja.

 

Boris Pistorius német védelmi miniszter az ukrán haderő által indított, orosz területek elleni „korlátozott támadásokat” abszolút elfogadhatónak nevezte Ukrajna önvédelme szempontjából. Ez a kijelentés a politika szintjén egyértelműen eszkalációs retorikát jelent, ami a háború kiszélesedésének veszélyét növeli.

 

Pistorius szerint a Nyugatnak el kell fogadnia Kijev döntését az orosz területek elleni támadások teréne, amennyiben „nem városokra, civilekre és lakott területekre” mér csapást. (Tekintettel arra, hogy a nyugati sajtó a információs háborúban határozottan Ukrajnát támogatja, ha mégis civil célpontokat támadnának, valószínűleg jó ideig a közvélemény nem értesülne róla – a szerk.).

 

 hirdetes_300x300  

Pistiorius kijelentéseit annak előkészítéseként is értelmezhető, hogy a Nyugat nagy hatótávolságú fegyvereket adjon át Ukrajnának, amit eddig épp a háború kiszélesedése elkerülése érdekében elutasított.

 

Ukrán ellentámadás

 

Rengeteget ír a sajtó az ukrán ellentámadásról. Egyes cikkek szerint az ukránok nem elég felkészültek, mások szerint ha sikerrel járnak, akkor sem érnek el vele semmit. Az ellentámadás célja déli irányba kettévágni az oroszok által ellenőrzött területeket, kijutni a tengerhez, így veszélyeztetni a Krímet, és előkészíteni és 2024-es offnezívát, amely a visszafoglalt területekről indulna ki.

 

A Reuters szerint az ukrán ellentámadás megindulására nyolc rohamdandár összesen 40 ezer katonája várakozik. Az új dandárok Nyugatról kapott haditechnikával vannak felszerelve, amelyek összetétele azonban elég változatos: a legutóbbi nagy tankszállítmányban voltak régi szovjet, felújított szovjet, régi nyugati és újabb nyugati harckocsik is. Sokan úgy vélik, hogy a nyugati haditechnika több logisztikai problémát fog okozni az ellentámadásra készülő ukránoknak, mint sikert.

 

A Reutersnek nyilatkozó Ihor Klimenko belügyminiszter szerint Ukrajnának még mindig jelentős mozgósítási potenciálja van, beleértve a nőket és a katonai tapasztalattal nem rendelkezőket. (Aligha valószínű, hogy Ukrajna bevallaná, ha nem lenne több behívható tartaléka, azzal saját pozícióját rontaná – a szerk.)

 

Az ügynökség ugyanakkor úgy értékeli, hogy az ellentámadás arra késztetheti Ukrajna legfontosabb támogatóit, hogy Kijevet a tárgyalások felé terelgesse.

 

Akárhogy is, az ellentámadás során az ukránok igen nagy veszteségeket fognak elszenvedni, a Nyugat anyagi és katonai támogatásának hosszú távú fenntartása kétséges. Nem kizárt, hogy a mostani ellentámadás nem a háború 2024-es folytatását célozza, hanem hogy olyan alkupozíciót harcoljon ki, amely Ukrajna helyzetét erősítheti a tárgyalóasztalnál. Az elmúlt időszakban az atlantista vezetők közül többen is (például Petr Pavel cseh és Zuzana Čaputová szlovák államfő) egyértelműen utaltak rá, hogy a nyugati támogatás ilyen intenzitása nem tartható fenn.

 

Robbanás Belgorodban

 

Csütörtökön késő este hatalmas robbanás rázta meg Belgorod városát. A detonáció helyszínén húszméteres kráter keletkezett. Az orosz sajtó elismerte, hogy az incidenst egy orosz Szu-34-es vadászgép okozta: a pilóta műszaki hiba miatt kénytelen volt kioldani egy légibombát.

 

A TASS orosz hírügynökség szerint néhány épület megsérült, a helyszínen azonnal megkezdték a kárfelmérést. A robbanás helyszínén, egy főutcán egy húszméteres kráter látható.

 

Belgorod városa rendszeres célpontja az ukrán beszivárgó egységeknek. A város közelében lévő üzemanyag- és lőszerraktárakat már többször érte bombatámadás az invázió kezdete óta.

 

Körkép.sk, reuters, DPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!