Nyitókép: Petr David Josek/AP

 

Nyomást kell gyakorolnunk az Európai Unióra, hogy még ez év végéig kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő pénteken, háromnapos brüsszeli látogatása végén, hozzátéve, hogy ennek semmi akadálya.

 

„Minél szélesebb lesz a stabilitási zóna határainktól keletre, annál nagyobb biztonságban leszünk hazánkban. Ezt kell előmozdítanunk, és ebből a szempontból kell nyomást gyakorolnunk a NATO-tárgyalások során az Európai Unióra is, hogy a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával még az idei év végéig elinduljanak”

 

– mondta Pavel.

 

 hirdetes_300x300  

Pénteken találkozott az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel is. Közösen beszéltek a Kínához fűződő viszonyról, amelyen belül Pavel szerint fontos a közös szemlélet fenntartása, és nem szabad „választóvonalak” húzni Európa, az USA és más demokráciák közé.

 

Megvitatták a stratégiai autonómiát is, amelyet egyesek az Egyesült Államoktól való elszakadásra irányuló törekvésként értelmeznek. Egyetértettek abban, hogy szükség van az Egyesült Államokkal való együttműködésre, másrészt viszont Európán belül kellő kapacitást kell megteremteni.

 

„Viszonylag rövid időn belül előfordulhat olyan helyzet, hogy az Egyesült Államok az indiai–csendes-óceáni térségben lesz érdekelt, és nem lesz elegendő erőforrása ahhoz, hogy stratégiai képességeit Európa javára biztosítsa. Így nekünk kell rendelkeznünk velük, hogy ne maradjunk hoppon, ha az Egyesült Államok máshol lát elsőbbséget”

 

– magyarázta álláspontját Pavel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!