Nyitókép forrása: Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök (balra) és Antonio Costa portugál kormányfő (jobbra) közös lisszaboni sajtótájékoztatójukon 2023. április 22-én. 

 

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök szombaton kijelentette, hogy senkinek sem óhajt a kedvére tenni az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontjával. Ezzel reagált a Nyugatról érkező kritikákra – többek között az Egyesült Államok is élesen bírálta, amiért egy békepárti blokk létrehozását szorgalmazza, amely segíthet lezárni az ukrajnai konfliktust. Korábbi kijelentéseiben utalt arra is, hogy a háborúért nem kizárólag Oroszország a felelős, hanem Ukrajna is.

 

Lula elnökké választása óta először tett hivatalos látogatást Európában, amelynek első állomása Lisszabon volt. Itt arról beszélt, hogy módot akar teremteni arra, hogy mindkét fél (Oroszország és Ukrajna) tárgyalóasztalhoz üljön.

 

„Szeretnék egy harmadik alternatívák kínálni a konfliktus megoldására, ami a béke megteremtése”

 

mondta szombati sajtótájékoztatóján.

 hirdetes_810x300  

 

A múlt héten közel-keleti látogatásai alkalmával leszögezte, hogy a Nyugat az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokkal (párosítva azzal, hogy a fegyverszünet kieszközlésével nem is foglalkoznak) csak elnyújtja a háborút.

 

„Ha nem dolgozol a békén, akkor hozzájárulsz a háborúhoz”

 

fogalmazott.

 

Az USA orosz és kínai propaganda terjesztésével vádolta meg a brazil elnököt.

 

Reuters, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!