Nyitókép: Facebook

 

Míg az ukránok szilárdan meg vannak győződve arról, hogy megnyerik a háborút és szabadok lesznek; addig Oroszország még nem találta meg ennek a háborúnak az értelmét – mondta Petr Pavel cseh államfő a Cseh Televíziónak adott interjújában, aki vasárnap fejezte be ukrajnai látogatását.

 

Pavel szerint Csehországban az emberek frusztráltabbak a háború miatt, mint az ukránokat – annak ellenére, hogy nem repülnek a fejük felett rakéták. „Példát kellene venni az ukrán optimizmusról” – vélekedett a cseh elnök, aki Zuzana Čaputová szlovák elnökkel együtt utazott Ukrajnába. Együtt találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel is.

 

„Az ukránoknak semmiféle illúziójuk nincs arról, hogy meg lehetne állapodni Oroszországgal, hogy Oroszország akkor viselkedne szépen, ha ők is szépen viselkednének velük szemben. Egyszerűen tudják, hogy abban a helyzetben, amiben most vannak, nyerniük kell”

 

 hirdetes_810x300  

– mutatott rá a cseh elnök, hozzátéve, hogy „Ukrajna pontosan tudja, hogy miért harcol”.

 

„Amit Ukrajnának adunk, annak nagy része szövetségeseink finanszírozási rendszerén megy keresztül. Amire idézőjelben ráfizetünk, az például a gáz és az olaj ára, de sajnos ezt nem tudjuk befolyásolni. Ez Oroszország hibája volt, nem Ukrajnáé“

 

– mutatott rá Pavel.

 

A ČT kérdésére egyúttal megerősítette, hogy a szlovák elnökkel közösen is beszéltek Szlovákia Ukrajnával kapcsolatos hozzáállásáról. „Beszéltünk róla, mert engem is érdekel, hogyan alakul a helyzet ott. Végül is a szlovákok a legközelebbi partnereink, és ha az ottani politikai képviselet inkább az oroszbarát nézetek felé mozdul el, az a mi problémánk is lesz” – mondta Pavel.

 

Mint megjegyezte, Szlovákiában jelenleg rendkívül intenzív az orosz propaganda és az orosz titkosszolgálat.

 

„Az ukrajnai út nagyon szimbolikus volt számunkra, mert Szlovákia és Csehország is nagyon közel van Ukrajnához. Mindkét ország az elsők között kezdte el a segélynyújtást Ukrajnának, és az ukrajnai helyzet alakulásáról nagyon hasonló a véleményünk”

 

– idézte Pavelt a ČT.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!