Nyitókép: A gyanúsítottat kísérik rendőrök a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolánál (Fotó: MTI/AP)

 

Háromnapos gyászt hirdetett a szerb kormány, mert egy hetedikes tanuló szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolája biztonsági őrét, valamint további hat diákot és egy tanárt megsebesített Belgrádban.

 

Veselin Milic belgrádi rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A fiatalkorú fiút a rendőrök elfogták. A tájékoztatás szerint a fiú legalább egy hónapja tervezte a támadást, az iskolába szerdán a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt.

 

A fiúnál találtak egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket lelőni tervezett, illetve egy tervet, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt. Az is kiderült a nyomozás során, hogy a fiú azért a szerdai napot választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához. A rendőrfőkapitány szerint ilyen iskolai tömegmészárlás Szerbiában még nem történt.

 hirdetes_400x285  

 

A fiú apját is őrizetbe vették, a férfi a rendőrségnek azt nyilatkozta, van több fegyvere is, mindre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni.

 

Az iskola diákjai és szüleik a szerbiai televízióknak azt nyilatkozták, az elkövető eminens tanuló volt, nem volt zaklatás áldozata, és korábban nem mutatta bármilyen pszichológiai rendellenesség jelét. Ez utóbbit a belgrádi rendőrfőkapitány is megerősítette.

 

A kórházi tájékoztatás szerint a sebesülteket ellátták, egyikük még életveszélyes állapotban van.

 

Branko Ruzic oktatási miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy a szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdet, a szerda délutáni órákat pedig nem tartják meg egyetlen iskolában sem. A tárcavezető szerint az ilyen támadásokért nagyrészt a filmek, a számítógépes játékok és az úgynevezett nyugati értékek terjedése tehető felelőssé. Mint mondta, fordulatra lesz szükség a szerbiai oktatási rendszerben, hogy az ilyen esetek ne váljanak általánossá Szerbiában.

 

Az oktatási dolgozókat tömörítő egyik szerbiai szakszervezet teljes munkabeszüntetést jelentett be a következő napokra. A szakszervezet tagjai közölték: a tanárok nincsenek biztonságban, ezt a szerdai eset is bebizonyította, és hiába követelték eddig többször is, hogy az iskolák bejáratánál legyen komolyabb a biztonsági ellenőrzés, eddig ebben az ügyben semmilyen előrelépés nem történt.

 

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!