Nyitókép: AP Photo/Emilio Morenatti

 

Holnap lesz III. Károly koronázási ünnepsége Londonban. A Westminster-apátságban tartandó szertartásra mintegy száz államfő hivatalos. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviseli, aki különleges ajándékokkal készül.

 

Az utolsó simításokat végzik a III. Károly koronázására készülő szervezők a Buckingham-palota előtti téren. A várva várt eseményen a híres angol gyepnek is tökéletesnek kell lennie. A leghűségesebb alattvalók már napokkal ezelőtt letáboroztak a palota közelében, hogy a koronázás után a lehető legjobb helyről láthassák uralkodójukat. A hangulat egyszerre ünnepi és felszabadult. Sokan érzik: lehet, hogy csak egyszer adódik ilyen alkalom az ember életében.

 

A város többi része is a nagy alkalomhoz illő dekorációt kapott, sőt, a híres Hyde Park közelében felállították a korona óriási mását is, esténként pedig a Big Ben különleges díszkivilágításban pompázik.

 hirdetes_810x300  

 

A fegyveres erők 6000 tagja vonattal érkezett a brit fővárosba. Nem mindennapi látványban volt része az utazóknak, amikor éppen a királyi testőrség több száz tagja hagyta el a Waterloo pályaudvart.

 

Az előkészületek előrevetítik, hogy 70 évvel II. Erzsébet koronázási ünnepsége után minden képzeletet felülmúló látványosságban lesz részük az érdeklődőknek.

 

„Még ebben a szórakoztatóipar által dominált világunkban is az emberek el lesznek ámulva. A pompás ceremónia láttán a szemüket dörzsölve fogják kérdezni, hogy amit látnak, az valóság-e. Nincs ehhez fogható sehol a világon. Az elmúlt kétszáz évben több napfogyatkozás volt, mint koronázás” 

 

– mondta egy szakértő.

 

Közben sorban érkeznek a koronázásra a külföldi államok magas rangú képviselői. Londonban van már a japán koronaherceg, Akishino és hitvese, Kiko hercegné, és Volodimir Zelenszkij elnök felesége, Zelenszka is.

 

Az amerikai elnök azonban nem vesz részt az eseményen, mint ahogyan korábban egyetlen amerikai elnök sem volt ott a brit uralkodó megkoronázásán. Az Egyesült Államokat ezért a first lady, Jill Biden képviselni.

 

Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök fogja képviselni a szertartáson, aki különleges ajándékkal, egy királyi monogrammal díszített túrabakanccsal készül meglepni a közismerten természetkedvelő és környezettudatos III. Károly királyt.

 

 

Novák Katalin részvétele a koronázáson nyugodtan nevezhető történelmi jelentőségűnek, ugyanis ez az első alkalom, hogy hivatalban lévő magyar államfő részt vesz a brit uralkodó koronázási ünnepségén.

 

1937-ben Horthy Miklós kormányzó nem volt ott VI. György koronázásán. 1911-ben a későbbi magyar király, IV. Károly részt vett ugyan V. György megkoronázásán, de akkor még csak trónörökös volt. 1902-ben VII. Edward koronázásán ott volt Ferenc Ferdinánd, de szintén trónörökösként. 1838-ban pedig, amikor Viktóriát koronázták, még nem nagyon volt szokás a külföldi uralkodók részvétele, előtte pedig még kevésbé.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!